Över 500 bilbränder i Frankrike

16:e natten i rad med upplopp - totalt 2500 gripna

Foto: AFP
Sönderbrända bilar har blivit en allt vanligare syn i storstädernas förorter i Frankrike.
NYHETER

Efter 16:e natten i rad med upplopp räknade myndigheter i Frankrike på lördagen till 206 gripna och 502 utbrända bilar.

Bränderna inträffade på 163 orter. I Parisområdet är det däremot ”nästan normalt igen”, hävdar rikspolischefen Michel Gaudin.

Natten till i fredags såg 463 bilbränder – bränderna blev därmed fler igen trots att över 12000 poliser är i tjänst runt om i landet under helgen för att stoppa våld och skadegörelse.

Men fredagen var helgdag i Frankrike till minne av första världskrigets slut och man var beredd på att det kunde bidra till oroligheter.

Fler än 2500 människor har nu gripits under drygt två veckor av upplopp. 358 har dömts till fängelsestraff.

Dessutom är flera poliser misstänkta för övervåld mot ungdomar.

Moskébrand

I staden Carpentras i södra Frankrike kastade en person på motorcykel i fredags kväll in två brandbomber i en moské innan han försvann. Människor i moskén bevittnade händelsen, men det blev endast mindre skador. President Jacques Chirac fördömde attacken i ett uttalande och uttryckte solidaritet med muslimerna i staden.

I Rambouillet sydväst om Paris greps 206 personer sedan två butiker förstörts.

I Amiens stormade 30 personer en elanläggning med följden att staden försänktes i mörker.

I centrala Paris var läget under kontroll, men polisen rapporterade att en skolbyggnad hade attackerats i Savigny-le-Temple sydost om huvudstaden.

Mötesförbud

I Paris rådde mötesförbud under lördagen. Med hjälp av det undantagstillstånd som infördes i början av veckan är alla offentliga möten som riskerar att leda till oroligheter förbjudna. Förbudet gäller Paris, från klockan tio lördag morgon till klockan åtta söndag morgon.

En bidragande anledning är att det cirkulerar uppmaningar till våld som sprids via sms och internet.

I Paris, liksom i många andra städer, är det nu också förbjudet att sälja små mängder bensin på dunk, för att försvåra tillverkningen av molotovcocktails.

Omkring 200–300 demonstranter genomförde i fredags en fredlig demonstration vid Eiffeltornet med paroller som sade ”Ja till fred” och ”Nej till våld”. Men färre anslöt sig än väntat.

Många var också kritiska mot regeringen:

– Allt prat om integration är olustigt. Integration, det är för våra föräldrar. Vi unga, vi är födda i Frankrike. Vi vill inte ha integration, vi vill ha jobb, sade 18-årige Sid Ahmed från en förort väster om Paris.

TT , aftonbladet.se