Vem bär ansvaret? Så här tycker politikerna

NYHETER

Annika Billström, (s), finansborgarråd, Stockholm:

-Jag ser allvarligt på denna grova brottslighet. Vi måste hitta ett snabbt slut på dem. Jag tror inte att det beror på brist på poliser utan vi måste omprioritera de resurser vi har. Jag tror också att vi måste få folk att handla mer med kort.

Thomas Bodström (s), justitieminister, Stockholm:

-Regeringens ansvar är att ge polisen verktyg. Och dessa verktyg är ökad möjlighet till telefonavlyssning, möjlighet till buggning och en kartläggning av mobiltrafiken. Jag är lite förvånad att det sägs vara regeringens, riksdagens, Riksbankens och polisens fel, men att det ingenting sägs om dem som har det här uppdraget, Securitas.

Beatrice Ask (m), riksdagsledamot, Stockholm:

-Det här är mer systemhotande i Sverige än vad terroristbrott är. Jag är väldigt oroad och upprörd och det visar att polis och rättsväsendet inte har koll på läget. Det måste finnas ett program för att hantera de allvarliga akuta situationerna när ett rån inträffar.

Torkild Strandberg (fp), riksdagsledamot, Stockholm:

- Regeringen måste ta krafttag mot rånen. Situationen är ohållbar. Vi måste ha hårdare straff mot de personer som utför värdetransportrånen.

Lotta Edholm (fp), oppositionsborgarråd, Stockholm:

-Jag vill att polisen inrättar ett specialteam. En rånkommission som bara inriktar sig på värdetransportrånen. Regeringen verkar inte ha tagit detta på allvar eftersom vi i dag har en enorm polisbrist.

Kristina Axén Olin (m), oppositionsborgarråd,

Stockholm:

-Det är helt oacceptabelt att detta får fortgå. Thomas Bodström och regeringen gör ingenting. Det måste bli fler poliser och hårdare straff för gärningsmännen.

Läs mer:

Tidigare: