De har rånat för 458 milj

Brott lönar sig när poliserna är inkompetenta

1 av 3 | Foto: Aftonbladet
bytet: 30 milj Minst tre maskerade män beväpnade med automatvapen spränger en värdetransport på motorvägen utanför Stockholm. Polisen tror att rånarna kom över uppemot 30 miljoner kronor.
NYHETER

Här är ett tal att suga på i helgen:

458479376 kronor.

Och 50 öre.

Så mycket har de som rånar värdetransporter i Sverige kommit över de senaste sex åren. Nästan inga av pengarna har återfunnits, enligt Johan Eriksson, informatör på Securitas.

Det innebär alltså att den organiserade brottsligheten i Sverige mellan åren 1998 och 2004 skaffade sig nästan en halv miljard kronor i kontanter.

Detta är ett tal som borde oroa oss mer än att vi under några dagar inte kan ta ut pengar i bankomaten. Det är ett tal som borde oroa oss mer än att några väktare har en obehaglig arbetssituation och att polisen - som vanligt - påstår att den saknar resurser.

En halv miljard kronor är mer än summan av pengarna. En halv miljard har större betydelse än att några sliskiga typer med feta guldkedjor kan dricka champagne på nattklubbarna kring Stureplan i Stockholm (och skaffa sig en svans av snygga brudar och fåntrattar som kammar sig med fläskkotlett).

En halv miljard kronor är makt.

När Securitas värdetransport rånades i Spekeröd i Bohuslän för nio dagar sedan sa kriminalinspektör Göran Olsson i Stockholm att det högst finns 40-50 personer i Sverige som klarar att planera och genomföra en sådan aktion.

Låt oss anta att det är cirka 40 personer som de senaste sex åren stulit 458479376 kronor och 50 öre. Det blir elva-tolv miljoner per brottsling. Men så jämnt fördelar sig knappast förmögenheten.

I den undre världen finns, precis som i samhället i övrigt, över- och underklass. Det är därför inget djärvt antagande att det finns en liten grupp brottslingar som förfogar över hundratals miljoner kronor.

Våra hederliga och högst normala kapitalister brukar påminna oss om att pengar inte är något självändamål. Du kan inte äta dig mer än mätt, även om du äter oxfilé och rysk kaviar varje dag.

Pengar är ett verktyg.

Vad kan en grupp gangstrar göra med, säg, 300 miljoner kronor?

De kan köpa sig in i företag och på så sätt skaffa sig en anständig fasad. Underskatta aldrig en gangsters strävan att bli erkänd av samhället. För några år sedan satt jag i ett besöksrum i ett fängelse och talade med en man som är välkänd på Stockholms fina krogar. Han satt inne för grov misshandel.

-Jag ser mig som en affärsman, sa han.

Sverige är ett hederligt och okorrumperat land - så ser vi gärna oss själva, och i internationell jämförelse är vi ganska förskonade från korruption. Men kanske inte i den utsträckning vi tror. Jag kände en kapitalist med stor internationell erfarenhet som skrattade högt och hjärtligt när den svenska hederligheten kom på tal.

Du skulle bara veta! Ho ho!

Med 300 miljoner kronor kan du köpa många tjänster och öppna många dörrar. Det behöver inte ens bli särskilt dyrt. De åtalade cheferna på Systembolaget sålde ju sin heder för några tusenlappar, liksom tjänstemannen på Migrationsverket som levererade medborgarskap mot betalning.

Inte ens svansen av fläskkotletter blir i det sammanhanget oproblematisk. De minglar på samma krogar som brottslingarna och blir bekanta - det är sååå kittlande att umgås med farliga killar - men en dag kan en av fläskkotletterna ha ett ansvarigt jobb i staten eller något viktigt företag.

Vad gör han om en bekant från de glada ungdomsdagarna ringer och ber om en liten tjänst?

Det gamla talesättet om att brott inte lönar sig har aldrig varit sant. Men i ljuset av värdetransportrånen har det blivit ett skämt.

Brott är en extremt lönsam bransch, särskilt i Sverige.

Bara tre länder i Europa har de senaste sex åren förlorat mer pengar än Sverige på värdetransportrån. Det är Storbritannien, Frankrike och Italien. Jag vet inte hur polisen i de länderna lyckas klara upp rånen, men de kan omöjligt vara sämre än den svenska, som knappt klarar upp någonting alls.

Polisens inkompetens får konsekvenser för fler än de banker och försäkringsbolag som förlorar pengar, för fler än de väktare som drömmer mardrömmar.

458479376 kronor är mer än en summa pengar. De är en röta i samhället.

Fotnot: Rånarsumman anges i en färsk rapport från Sweguard, Svenska bevakningsföretag.

Här har rånarna slagit till

Läs mer:

Tidigare:

Peter Kadhammar