Fattiga i Staffanstorp får julpeng av kommunen

Socialnämnden: Det är svårt att sätta sig in i hur knaper deras tillvaro är

NYHETER

Om Karl-Bertil Jonsson finns på riktigt så sitter han i Staffanstorps socialnämnd.

De fattiga i kommunen kommer att få en extra slant till jul och en veckas gratis stugsemester.

Det är ett 30-tal familjer med svag ekonomi som kommer att omfattas satsningen. Det månatliga socialbidraget kommer att höjas med 10 procent i december så att bidragstagarna kan unna sig något extra till jul. De kommer också att få en veckas gratis stugsemester och frikort till friluftsbadet.

- Det är svårt att sätta sig in i hur knaper deras tillvaro är, säger socialnämndens ordförande Stefan Möller (m) till Skånska Dagbladet.

- Förutom den tragedi det innebär för varje enskild människa att inte kunna försörja sig, kommer barnen i dessa familjer i kläm, fortsätter han.

"Ingen väljer att gå på socialbidrag"

Redan i somras fick sju familjer hyra en stuga billigt under en vecka. Nästa år ska fler familjer få upp till 5 000 kronor för att betala stughyran. Enda kravet är att stugan ska ligga inom en radie av fem mil från Staffanstorp, rapporterar Sveriges Radio Malmö

Möller ser inte satsningen som att de premierar bidragstagande i kommunen.

– Nej, jag tror inte att det finns någon barnfamilj som väljer att gå på socialbidrag i ett halvår för att man ska få lov att hyra en stuga en vecka under en sommar eller få klippkort till badet för barnen. Jag kan inte se det, säger Stefan Möller till SR Malmö.

Therese Holmber, TT