Självcensur om upploppen

Franska medier visar inte längre bilder på brinnande bilar

NYHETER

Paris

Kravallerna i de franska storstäderna har blivit en svår fråga att hantera för franska medier. För att eliminera risken för att underblåsa nya upplopp har ledande tv-kanaler börjat censurera sig själva och valt att inte visa bilder på brinnande bilar.

De berörda tv-kanalerna förnekar att de har påverkats av polisen, som redan tidigare klagat på att upploppsbilder med brinnande bilar har fungerat som inspiration för ungdomar som gett sig ut och begått liknande illdåd.

Bland de första att börja idka ett visst mått av självcencur var nyhetskanalen LCI, som beslutade att sluta visa bilder på brinnande bilar redan förra veckan. Kanalen visar dock ännu bilder på utbrända bilar.

LCI-redaktören Laurent Drezner håller med om att brinnande bilar gör ett starkt intryck i tv-rutan, men säger att man valde att sluta använda dessa bilder då kanalen fick samtal från mordbrännare som frågade varför deras kameramän inte fanns på plats.

TFI, Frankrikes största tv-kanal, beslutade också att sluta med brinnande bilar och byggnader förra veckan enligt en artikel i tidningen Le Monde. TFI-ledningen ville inte kommentera beslutet på lördagen.

Statliga France-3 har samtidigt valt att sluta räkna upp hur många bilar som satts i brand varje natt.

Enligt biträdande chefen på France-3, Jacques Bayle, är antalet utbrända bilar ingen bra barometer på våldets omfattning. Dessutom finns enligt Bayle risken att mordbrännare börjar tävla med varandra för att slå rekord.

Upploppen i Frankrike inleddes i Paris nordöstra förorter den 27 oktober och har sedan dess spridit sig till andra storstäder. En viss avmattning på våldsvågorna har kunnat skönjas sedan i onsdags, då utegångsförbud och mötesförbud införts på olika håll.

TT-AP