Tio gripna efter upplopp i Lyon

Inga rapporter om våldsamheter i Paris på lördagskvällen

NYHETER

Paris

Tio personer greps på lördagen efter nya upplopp i Lyon, Frankrikes näst största stad. Lokala myndigheter i miljonstaden Lyon införde utegångsförbud för ungdomar för att stävja våldsamheterna.

Tusentals poliser patrullerade i centrala Paris på lördagskvällen för att upprätthålla ett mötesförbud och kväsa oron efter 16 nätter av upplopp, främst i huvudstadens förorter. Pådraget trappades upp sedan polisen stött på uppmaningar till våldsamheter vid landmärken som Champs Elysses eller Eiffeltornet på internet.

På lördagskvällen fanns dock inga rapporter om några våldsamheter i huvudstaden.

Kravaller i Lyon

I centrala Lyon drabbade dock kravallpolis samman med ett 50-tal demonstranter, som bland annat gav sig på bilar i området. Myndigheterna i Lyon införde utegångsförbud för ungdomar under 16 år i stadskärnan och i tio andra områden i staden.

Enligt nyhetsbyrån AFP förekom även oroligheter i Toulouse i sydvästra Frankrike, varifrån det kom rapporter om flera mordbränder.

Under natten till lördagen trappades upploppen upp något jämfört med natten före. Drygt 500 bilar sattes i brand runt om i landet. Våldet koncentrerades till storstäderna Strasbourg, Marseille, Lyon och Lille, medan situationen var mindre hotfull i Parisområdet, enligt rikspolischefen Michel Gaudin.

Mötesförbud

Lördagens mötesförbud i Paris trädde i kraft klockan tio på förmiddagen och gäller till på söndagsmorgonen. 3 000 extrainkallade poliser ska under den franska långhelgen, till minne av andra världskrigets vapenstillestånd, se till att förbudet efterlevs.

Upplopp har sedan den 27 oktober skakat de franska storstäderna. De första våldsamheterna bröt efter det att två ungdomar av misstag omkommit i en elolycka, på flykt undan polisen.

Drygt 2 500 personer har gripits misstänkta för inblandning i våldsdåden under de dryga två veckorna som gått sedan dess. 364 har redan dömts till fängelse, medan 456 underåriga har rannsakats inför ungdomsdomstolar.

TT-Reuters