Upproret

Deras enda krav: Sluta våldta!

Foto: björn LINDAHL
600 demonstrerade i stockholm ”Jag blir förbannad när de säger att vi kvinnor ska underordna oss. Det är inte upp till oss. Det är upp till politikerna, män, rättsväsendet”, sa Ursula Berge inför den samlade folkmassan på Sergels Torg i Stockholm.
NYHETER

Hundratusentals läsare har redan protesterat - genom att stödja Aftonbladets kampanj Vita bandet.

I går visade 600 demonstranter i Stockholm att de fått nog av våldtäkterna.

De ropade:

-Nog - nu! Sluta våldta!

-Vi vill ha fest - ingen jävla husarrest!

-Vi tar natten tillbaka!

De protesterade inte bara mot våldtäkter utan också mot myndighetspersoner som uppmanar kvinnor att stanna inne om kvällarna, dricka mindre alkohol och åka taxi på nätterna.

Förbannad talare

-Jag blir förbannad när de säger att vi kvinnor ska underordna oss. Det är inte upp till oss. Det är upp till politikerna, män, rättsväsendet, säger Ursula Berge, samhällspolitisk chef för akademiförbundet SSR.

"Var är alla poliser?"

Hon blickar ut över folkmassan som marscherat från Medborgarplatsen till Sergels torg.

-Var är alla poliser? Domare? Politiker? Till exempel Thomas Bodström eller varför inte Fredrik Reinfeldt, säger hon.

Systrarna Mia och Sara var två av demonstranterna.

-Det råder en sjuk attityd i samhället. Våld mot kvinnor handlar om makt. Därför måste samhället stå på kvinnornas sida, säger Sara, 26, och fortsätter:

-Vi är här för att vi tycker det är fel att tjejer ska anpassa sig. Det handlar inte om manshat utan om mänskliga rättigheter.

Amnesty med

Demonstrationen anordnades av Nog Nu-gruppen, som bestod av bland annat Uppsala kvinnojour, Alla kvinnors hus, Kvinnors nätverk och Amnestys Stoppa våldet-kampanj.

Tidigare:

297 895 läsare. Så många visar sitt stöd för Vita bandet. Och intresset fortsätter att öka. Genom att sätta på dig bandet lovar du att aldrig utöva, acceptera eller blunda för mäns våld mot kvinnor.

Sara Johansson