Alla skyller på varandra

NYHETER

Bevakningsbranschen skyller på staten.

-Vi kan inte bepansra oss, säger Johan Eriksson på Securitas.

Alla andra skyller på bevakningsbranschen.

-De har ett enormt ansvar, säger justitieminister Thomas Bodström.

Johan Eriksson, vd Securitas Värde:

- Kontantförsörjningen är ett statligt ansvar. Riksbanken, polisen och regeringen har backat från problemet för att det är för obehagligt att hantera. Polisen har ett ansvar att bekämpa brott och se till att straffen blir kännbara. Det är inte rimligt att vi som privat aktör ska bepansras och beväpnas bara för att staten inte tar hand om organiserad brottslighet.

Thomas Bodström, justitieminister:

- Bevakningsbranschen tjänar enorma pengar och har ett enormt ansvar. Bevakningsföretagen kritiseras för både bristande teknik och slarv med säkerhetsföreskrifterna.

- Jag är lite förvånad över att bevakningsföretagen i en vecka har sagt att rånen är regeringens, riksdagens, polisens och Riksbankens ansvar. Lite större ödmjukhet skulle man tjäna på.

Carin Götblad, länspolismästare, Sthlm:

- I Sverige kör fortfarande en del värdetransporter fasta turer, det förekommer aldrig i till exempel Danmark. I Norge har inte ett enda rån skett i år. Där läggs alla pengar som ska transporteras i särskilda kassetter. Med hjälp av en dator och en gps-sändare kan färdvägen till en viss bank programmeras in. Om kassetten avviker från den vägen eller om någon försöker bryta upp den exploderar färgampuller och pengarna blir obrukbara.

Stefan Strömberg, rikspolischef:

- Värdetransportföretagen tillämpar inte de säkerhetsföreskrifter som finns. De borde kunna se till att det blir meningslöst för rånarna att begå den här typen av brott. Det är de som bör se till att rånen inte lönar sig, använda teknik som förstör sedlarna och använda de säkerhetsföreskrifter som finns. Securitas är ett företag som borde se över sina rutiner och att de tillämpas av dem som jobbar där. De här bolagen bedriver kommersiell verksamhet, de borde för sina kunder kunna redovisa att de gör ett bra jobb.

Per Winberg, förbundsordförande, Transport:

-Ansvaret för säkerheten ligger helt på bevakningsföretagen, utvecklingen visar att de inte klarar de säkerhetskrav som ställs.

- Företagen bör få ner summorna som transporteras och ha följebilar framför och bakom som har koll på läget. De bör ha sprängpatroner som verkligen förstör sedlarna vid ett rån. Tekniken finns, men används alltför sällan.

-Vid värdedepåer och centraler måste det till rejäla fordonshinder som gör att det inte går att bryta igenom portarna.

Dick Malmlund, säkerhetschef, Svensk Handel:

- Företagen har tagit på sig att utföra transporterna säkert. Om deras säkerhetssystem fungerar skulle vi inte ha några rån. De skulle upphöra om pengarna rånarna kommer över var oanvändbara.

- Om de säkerhetsväskor som finns, som förstör pengarna, används rätt får rånarna ingen utdelning. Det är ett arbetssätt som fungerar både i Norge och Danmark, där har vi i princip inga värdetransportrån. Polisen kan jobba effektivare, men det spelar ingen roll hur många poliser vi har om vi inte kan förebygga brotten. Handeln måste se till att minska på behovet av transporter.

Läs mer:

Tidigare: