Varg vilse i Stockholm

Foto: ANDERS KARLSSON/ POLISEN
– Huvudet var enormt, säger Anders Karlsson vid Nackapolisen som hann ta den här bilden. Jag är helt säker på att det var en varg.
NYHETER

Flera personer, däribland en patrull från Nackapolisen såg tidigt på söndagsmorgonen en varg i Saltsjöbaden utanför Stockholm.

Eva Hansson satt och åt frukost vid köksbordet när hon såg något som rörde sig i ögonvrån. När hon tittade ut på gatan såg hon vargen.

– Jag hade precis läst i tidningen att folk sett vargen när den kom gående på gatan, säger hon.

"Första gången jag sett en varg"

Först var vargen väldigt ostörd och stod stilla men sedan märkte Eva hur en blev skrämd av något och den började springa iväg. Som tur var hade hon ropat på sin man Thomas som lyckades föreviga vargen med kameran.

– Det var första gången jag sett en levande varg, men man såg direkt att det inte var någon hund. Den hade mycket kraftigare huvud. Även om jag inte läst om den så hade jag inte tvivlat, säger Eva Hansson.

Hon upplevde aldrig vargen som hotfull och är inte rädd att den ska komma tillbaka. I stället tycker hon att hon haft en enorm tur som fått se den.

– Det var väldigt fascinerande och en bra start på dagen.

Polisen fick närkontakt

Även polisen fick närkontakt med vargen. Tidigt på söndagsmorgonen följde två bilar efter djuret på några hundra meters avstånd, rapporterar Ekot.

– Sedan stod den och tvekade en stund, och gick emellan bilarna och försvann, säger polismannen Anders Karlsson.

Enligt Karlsson var det ingen tvekan om att det var en varg och inget annat.

– Jag har aldrig sett en hund som är så stor i alla fall, och huvudet var enormt. Jag är helt säker på att det var en varg.

Under fredagen och lördagen rapporterade flera personer till polisen att de sett varg i Vaxholm och Åkersberga, nordost om Stockholm, skriver Dagens Nyheter. Enligt tidningen har vargar etablerat sig i Hallstavik i Norduppland.

Therese Holmberg, TT