Hon lyckades inte detonera sin bomb

Gripen al-Qaida-kvinna berättade om dådet i Amman i tv

Foto: REUTERS
Sajida Mubarak Altrous al-Rishawi, 35, skulle ha sprängt sig själv och tagit andra med sig i döden.
NYHETER

Jordanien meddelade på söndagen att man gripit en kvinna, misstänkt för delaktighet i självmordsbombningarna mot hotellen i Amman.

Kvinnan misslyckades utlösa sin bomb på Radisson SAS och greps.

Foto: AP
Sajida Mubarak Altrous al-Rishawi visade också upp det desarmerade bombbältet.

Jordansk polis sade i dag att tre medlemmar av al-Qaida i Irak utförde bombdåden mot hotellen i Amman. En av männens fru, Sajida Mubarak Altrous al-Rishawi, 35, lyckades inte detonera sin bomb och har gripits.

– Hon skulle ha sprängt sig själv på Radisson SAS hotell, sa kung Abdullah II till samlade medier på söndagen, uppger AP.

al-Rishawi uppges vara syster till en före detta nära medarbetare till terroristledaren Abu Musab al-Zarqawi. Brodern ska tidigare ha dödats av amerikanska styrkor i Falluja.

Vice premiärminister Marwan Moasher sade att de fyra tagit sig in i Jordanien från Irak den fjärde november, fem dagar innan attentaten.

Hade bombbälte under kläderna

Den gripna kvinnan och hennes man klädde upp sig och gick till bröllopsmottagningen på Radisson SAS - med bombbälten under festkläderna.

I statlig tv visades kvinnan upp i svarta kläder och vit huvudduk. Hon hade även på sig det desarmerade bombbältet. Hon berättade för de samlade medierna att det var hennes man som satt på henne bältet och att han lärde henne att använda det.

– Min man detonerade sin bomb och jag försökte detonera mitt bälte, men det fungerade inte, säger hon, uppger AP.

Hon berättar att hon och hennes man tog sig från Irak till Jordanien med falska pass och hur de blev upphämtade av en vit bil som tog dem till Amman där de hyrde en lägenhet.

– Vi tog en taxi och gick in i hotellet den 9 november. Min man gick in och ställde sig i ett hörn och jag gick till ett annat. Det var ett bröllop i hotellet med barn, kvinnor och män som gäster, säger hon.

Gripandet en överraskning

Att en kvinna gripits kom som en överraskning då al-Qaida tidigare hävdat att de fyra självmordsbombarna lyckats med sitt uppdrag.

Utredningen har visat att inga jordanier var inblandade i själva attentaten, men flera jordanska anhängare till al-Zarqavi har gripits.

Tidigare:

Therese Holmberg, Jens Möller

ARTIKELN HANDLAR OM