Benny Andersson special-komponerar musik till mobilen

Röda Korset lockar med musik för att få in pengar till behövande

NYHETER

Röda Korset och Benny Andersson lierar sig i jul för att samla in pengar till behövande i Sverige.

Som tack för gåvan får de som skänker pengar en av specialkomponerad ringsingal till mobilen.

Foto: karin törnblom
Benny Andersson gör specialmusik till mobilen.

– Vi har valt att göra en lite roligare lösning för vår julkampanj i år. Den som skänker pengar får en trudilutt till mobilen som Benny Andersson komponerat, säger Röda Korsets pressekreterare Monica Lorensson.

Hjälper ensamma och isolerade

Årets julkampanj kommer att riktas mot behövande på hemmaplan. Inte alla vet att Röda Korset också jobbar med hjälparbete i Sverige.

– Vi har 40 000 frivilliga runt om i landet som jobbar med olika saker. Vi har bland annat en telefonjour dit man kan ringa om man behöver prata och uppsökande verksamhet, säger Lorensson.

Hon säger att Röda Korset försöker motverka den ensamhet och isolerings om finns bland många människor i Sverige, genom att frivilliga går hem till människor som behöver lite mänsklig kontakt.

Många ensamma på julen

I en undersökning som Röda Korset gjorde 2004 säger sju av tio i yrkesverksam ålder att de är rädda för att bli gamla. 50 procent av de tillfrågade tycker inte att de besöker sina gamla släktingar tillräckligt ofta.

– Vi jobbar ju med det här året runt, men tyckte att det passade bra med en kampanj i juletid när många människor sitter ensamma, säger Lorensson.

Julkampanjen kommer att starta någon gång i mitten av november.

Läs mer:

Therese Holmberg