Fågelkvitter i kudden ska ge bättre sömn

Danska soldater behöver inte längre gå trötta

NYHETER

Fågelkvitter och musik i kudden. Det är den nya melodin för danska soldater på balkan.

– Den har blivit mycket populär bland soldaterna, säger chefsläkaren major Helmer T. Hansen.

Foto: ap
Helmer T Hansen visar nya kudden.

De danska soldaterna är stationerade i staden Mitrovica i norra Kosovo. Enligt de ledande danska officerarna har soldaterna ofta svårt att sova på grund av oroligheterna i området.

Mitrovica är en delad stad med albaner på den ena sidan och serber på den andra och motsättningarna är fortfarande stora.

Kudden populär bland soldaterna

För att ge soldaterna lite bättre nattsömn testas nu kudden MusiCure. De inbyggda högtalarna ger ifrån sig både fågelkvitter och klassisk musik, rapporterar AP.

– 10 kuddar har testats i Kosovo och har blivit väldigt populära bland de 340 soldaterna som får har kudden två veckor i taget, säger Hansen.

– Du tänker inte på vad som kanske händer med din fru och dina barn hemma. Alla tankar försvinner och bilder frammanas av skogar, stränder och hav. Sen somnar du, fortsätter han.

Soldaterna skriver i sina omdömen om kudden att ”problemet var att jag somnade för fort” och att ”Det är bra att man kan stänga oljudet ute. Det är ett bra sätt att slappna av men kudden är för tjock”.

Kan bli en del av utrustningen

MusiCare är dock ingen ny uppfinning. Kudden har funnits i drygt 10 år och uppfanns för att användas på psykiska kliniker och för att hjälpa patienter återhämta sig efter operationer, uppger AP.

Helmer T. Hansen är så nöjd med kudden att han kommer att rekommendera den som en del av stridsutrustningen i framtiden vid sidan av vapnet och skyddsvästen.

Therese Holmberg

ARTIKELN HANDLAR OM