Två pojkar svårt skadade av elström

Hade klättrat upp på godsvagn på spårområde i Göteborg

NYHETER

En pojke avled och en skadades svårt sedan de fått starkström genom kroppen.

Olyckan skedde när de klättrade på en godsvagn och fick närmare 16 000 volt genom kroppen.

Godsvagnen står uppställd på en godsbangård som ligger i Göteborgs hamn. Där förvaras tågvagnar som trafikerar hela Sverige. Kerstin Olsson, informatör på banverkets västra region säger att området var inhägnat.

– Det kan ha funnits platser där man kan ta sig in, men det är förbjudet att beträda spårområdet och det är noga utmärkt, säger hon.

Banverket bedriver ett mycket aktivt arbete där de informerar skolelever om farorna och vilka regler som finns kring spårtrafiken. Kerstin Olsson vet dock inte vilka skolor i Göteborg som fått informationen.

En av pojkarna ringde själv 112

I ledningarna går 16000 volt och pojkarna kom förmodligen för nära starkströmsledningen när de befann sig ovanpå vagnen.

– Det är så pass stark ström, så kommer man för nära så kan det slå över och det blir en ljusbåge. Det räcker att man kommer mellan 1,5 och 2 meter nära ledningarna. Går man under en kontaktledning är det ingen fara, men klättrar man upp på en vagn – där är det fara, säger Kerstin Olsson.

Enligt polisen fick båda pojkarna ström i sig.

– En av dem blev kvar på vagntaket och den andre hade fallit ned på spåret, säger länsvakthavande polisbefäl Christer Abrahamsson.

Pojken som föll mot spåret var vid medvetande strax efter olyckan och kunde slå larmnumret 112 till SOS Alarm med sin mobiltelefon.

– Men han var svårt skadad, kunde knappt röra sig, säger ledningsoperatör Hans Thorn vid räddningstjänsten.

Det finns inga andra vittnen till olyckan. Pojkarna var ensamma på platsen.

– Där var helt kolsvart, det var tur att han hade en mobil med sig. Annars hade ingen vetat om detta, säger Thorn.

Livshotande skador

Pojkarna, som är i 17-18-årsåldern, fördes till Sahlgrenska sjukhuset där det konstaterades att en av dem avlidit. Den andra pojken vårdas för livshotande skador. Enligt SOS har pojkarna fått svåra brännskador när den starka strömmen gick genom kropparna.

Banverkets personal finns på plats på bangården där de samlar information kring olyckan, även polisen ska göra en utredning.

– Vi får ta reda på hur man kan ta sig in på området och på vilket sätt. Men förmodligen är det en lek som gått väldigt snett. De har på något sätt tagit sig in på området. Men det finns ingen misstanke om något brottsligt, säger Christer Abrahamsson.

Therese Holmberg, TT

ARTIKELN HANDLAR OM