Ny dödsdrog på väg in i Sverige

Ryska läkare varnar för "krokodil"

NYHETER

Ett mycket starkt heroin kan vara på väg in i Sverige via Murmansk.

Ryska läkare varnar för heroinet som i missbrukarled kallas "Krokodil" och som är många gånger starkare än vanligt heroin.

En svagare variant dödade nyligen en rad svenska missbrukare.

– Drogen dök upp i Murmansk för tre år sedan. Då under namnet "Den vite kinesen". För två år sedan dog 40 missbrukare under loppet av ett år till följd av drogen, säger Aleksej Maslasov, narkotikaläkare i Murmansk, till aftonbladet.se.

Sedan dess har drogen kommit tillbaka med jämna mellanrum. Var den tillverkas vet inte Aleksej Maslasov.

Även i Sverige har man hört talas om den livsfarliga drogen.

– Den senaste tiden har det förekommit ett syntetiskt heroin i Murmansk. Det har även gjorts beslag i Finland och Estland, säger Lars Bjurling, kriminalinspektör vid Rikskriminalens narkotikarotel.

Det starka heroinet heter Tremethyl Fentanyl och har tidigare inte förekommit i Sverige.

Flera dog

– 2003 dog flera missbrukare i Sverige efter att de tagit överdoser av heroinet Fentanyl. Det är något svagare än Tremethyl Fentanyl. För någon månad sedan upptäcktes åter igen ett fall av Fentanyl i Stockholm - då gick vi ut och varnade missbrukare, säger Lars Bjurling.

Hur mycket starkare den nya formen av heroin är jämfört med vanligt heroin vill varken Aleksej Maslasov eller Lars Bjurling spekulera i.

– Det är svårt att säga hur många gånger starkare det är. Problemet är att det här heroinet är så svårdoserat. Ett saltkorn kan motsvara en normal dos. Om man är van vid en viss typ av heroin och sedan får tag på det här, är risken mycket stor att man överdoserar.

En överdosering som leder till livsfarlig andningsförlamning.

Från Ukraina

2003 gjordes ett 20-tal beslag av Fentanyl i Sverige. Främst i Stockholm men även i Sundsvall. Varifrån drogen då kom vet man inte säkert. Enligt Lars Bjurling fanns upgifter om att det skulle ha gjorts stora beslag i Ukraina och precis som i det nu aktuella fallet så började det spridas till Sverige via Murmansk.

Att inte fler dog då för två år sedan beror, enligt Bjurling, på att missbrukarna själva blev rädda.

– Men är en missbrukare tillräckligt desperat tar han det heroin han kommer över.

Johanna Melén