Terrorister planerade spränga kärnreaktor

18 män gripna för terrorplaner i Sydney

NYHETER

En kärnreaktor i Sydney skulle sprängas. Det avslöjar i dag australiensisk polis. Totalt är 18 män från ett islamistiskt nätverk gripna för försök till terrordåd.

På måndagen publicerade den centrala domstolen i Sydney dokument som visar att åtta misstänkta terrorister arresterades förra veckan. De anklagas för att ha planerat ett terrorattentat mot en kärnreaktor i södra Sydney. Tio andra har också gripits. De anklagas för att tillhöra en terroristorganisation, rapporterar nyhetsbyrån AP.

December förra året

Det var i december förra året som polisen stoppade tre män i en bil nära kärnanläggningen i Lucas Heights, söder om Sydney.

Männen hade med sig en motorcykel och sa till polisen att de var i området för att testköra. När männen sedan förhördes en och en stämde inte deras historier överens.

Och när området kring anläggningen undersöktes upptäckte polisen att en av grindarna in till området hade skurits upp.

Reaktorn i södra Sydney används för att tillverka radioaktivt material för medicinska ändamål. Redan för fem år sedan, inför OS i Sydney, fanns misstankar om ett attentat mot reaktorn, misstankar som aldrig besannades.

Framställt sprängämnen

Sedan dess har den hittills största utredningen om terrorism i Australien växt. Totalt är nu 18 män gripna för att ha planerat terrorattenat, eller för att tillhöra en terroristorganisation.

I utredningen målas en bild upp av en radikal grupp sunnimuslimer som leds av extremistisk ledare.

Enligt polisen har männen framställt, eller försökt att framställa, sprängämnen som liknar de som användes av självmordsbombarna som genomförde attentaten mot Londons tunnelbana i somras.

Vapen och ammunition

Polisen har tagit i beslag stora mängder explosiva ämnen, olika slags vapen och ammunition liksom militant islamisk propaganda. Bland annat har polisen hittat en video med titeln: "Shejk Osamas träningskurs".

I mars och april i år ska flera av de misstänkta terroristerna ha varit på läger i staden Bourke, nordväst om Sydney. Polisen menar att lägret var en del i förberedelserna för ett terrorattentat.

Om männen döms riskerar de livstids fängelse.

Johanna Melén