En våldtäkt av tio till åtal

Aftonbladets undersökning: Så många våldtäkter har anmälts – i år

Foto: Malin Bonde
154 DÖMDES Förra året dömdes 154 våldtäktsmän. Då hade 2?650 våldtäkter anmälts till polisen. Bilden togs vid en intervju med den våldtäktsdömde ”Anders” tidigare i november i år.
NYHETER

Hittills i år har 2 367 våldtäkter anmälts i Sverige.

Men bara var tionde anmälan har lett till åtal.

Det visar Aftonbladets unika undersökning.

Underökningen bygger på färska siffror från polisen i alla Sveriges län. De visar att fram till i fredags har 2 367 fullbordade våldtäkter anmälts sedan 1 januari.

Siffror från riksåklagaren visar att av dem har hittills bara 277 lett till åtal.

– Runt 200 våldtäktsfall går till åtal varje år. I år ser siffran ut att bli något högre men samtidigt ser det även ut som att det kommer att anmälas fler våldtäkter än någonsin tidigare, säger Christian Diesen, professor i processrätt.

En del dras tillbaka

Av de åtalade i fjol dömdes till slut 154 våldtäktsmän. Då hade 2 650 våldtäkter anmälts.

Patrik Lillqvist, polisinspektör på familjevåldsroteln i Stockholm, tycker att antalet anmälda fall som leder till åtal är alldeles för lågt.

– En del anmälningar dras tillbaka, i andra fall går det inte att hitta någon misstänkt gärningsman och i vissa fall är anmälan falsk, säger han.

– Men jag är helt övertygad om att vi på polisen kan förbättra oss. Det kan även åklagarmyndigheten, och även media.

Han menar att efter en överfalls-våldtäkt är det svårt att hitta en gärningsman.

– En överfallsvåldtäkt äger ofta rum när det är mörkt och det är en plötslig attack. Det gör det väldigt svårt för offret att kunna lämna ett bra signalement.

När det gäller våldtäkter inom en relation är problematiken en annan.

Ord mot ord

– Där står ofta ord mot ord. Tyvärr blir det enklare om det förekommit mycket våld. Vi kan tro på en persons berättelse men det räcker inte om det inte finns bevis.

Vad kan man göra för att fälla fler våldtäktsmän?

– Jag tycker att vi borde börja få ta dna från misstänkta brottslingar för att kunna jämföra med dna från våldtäkter, säger Patrik Lillqvist.

Sex utan samtycke

Christian Diesen:

– Vi bör ha den lagreglering som man har i Storbritannien. Där sex utan samtycke per automatik blir våldtäkt, säger han.

Så här många fullbordade våldtäkter har hittills anmälts län för län:

Tidigare artiklar

Linda Hjertén