Ska vi tro på dig nu, Nuder?

NYHETER
Foto: Urban Andersson
Förre finansminister Pär Nuder.

Finansminister Pär Nuder tänker sjösätta en ny, stor skattereform.

Men den förra genomfördes aldrig i praktiken.

Varför ska man tro dig nu, Nutte?

Pär Nuder, i regeringskansliet ofta kallad Nutte, vill förändra skattesystemet.

Femton år har gått sedan ”århundradets skattereform” sänkte inkomstskatterna och införde moms på fler varor och tjänster. Det är dags för en översyn.

Men det finns anledning att vara skeptisk till finansministern. Enligt en granskning som gjorts av akademikerfacket Saco, som leds av Anna Ekström, tidigare statssekreterare (s), genomfördes den förra skattereformen inte i praktiken. Besluten blev aldrig verklighet.

 Hälften kvar. En av principerna i den förra skattereformen var att man alltid skulle få hälften kvar av en inkomstökning.

Den så kallade marginalskatten, skatten på den sist intjänade hundralappen, skulle aldrig vara högre än 50 procent.

Men så låg har marginalskatten inte varit någon gång sedan skattesystemet förändrades i två stora steg 1990 och 1991. Jag upprepar, inte under ett enda år har marginalskatten legat på den nivå som väljarna utlovades när den förra skattereformen klubbades igenom.

 Statsskatt – bara för få. En annan princip var att enbart 15 procent av löntagarna skulle betala statlig inkomstskatt. Resten skulle bara betala kommunalskatt. Men så har det inte heller blivit. Utom ett enda år: 1995. I genomsnitt har 18 procent av inkomsttagarna betalat statlig inkomstskatt.

Om löftet till löntagarna hållits hade skatteuttaget minskat med 5,2 miljarder per år. Eller 73 miljarder kronor mellan 1991 och 2004.

Det är alltså en gans­ka stor summa som skattebetalarna blåsts på. Eller som regering och riksdag tyckt behövs till försvaret, välfärden och skolan.

 Moms. På momsens område har det varit hela havet stormar.

Momsen på mat har ändrats tre gånger sedan skattereformen infördes. Momsen på transporter, exempelvis bussbiljetter, har ändrats fyra gångar.

Men här har skatten inte höjts, skattebetalarna har i stället vunnit på förändringarna.

Matmomsen har minskat från 25 till 12 procent. På transporter har de gått ner till 6 procent.

Exakt hur finansministern vill förändra skattesystemet den här gången är oklart. Utom att ”fördelningspolitiken ska stå i förgrunden”.

Men egentligen spelar det ingen roll vad han säger. Det enda man säkert vet att det inte kommer att bli så.

Eller hur, Nutte?

Så har högsta marginalskatten förändrats sedan 1990

Lena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM