Byggarbetare omkom i raset

50 bilar instängda i tunnel

NYHETER

En byggnadsarbetare omkom när han stängdes inne i ett hus som begravts av rasmassorna. Sex andra arbetare kunde räddas.

50 bilar och ett stort antal personer fastnade i en tunnel på E16, när rasmassor täckte ena mynningen.

Foto: marit hommedal
Ett husbygge rasade samman i Åsane utanför Bergen när de begravdes av rasmassor efter ett stort jordskred. En byggnadsarbetare omkom i samband med olyckan. Hans sex kollegor kunde dock räddas.

Polis och räddningstjänst arbetade intensivt på måndagseftermiddagen för att få ut de fångade bilisterna ur tunneln.

– Vi jobbar på att få ut dessa personer på andra sidan tunneln. Det är ingen fara för dem som sitter i tunneln och situationen är under kontroll, säger polisens informationschef Trygve Hillestad.

En byggarbetare dog i rasmassorna

Raset orsakades av kraftigt regn som också orsakade problem längs hela E16 mellan Bergen och Voss.

Tidigt på måndagmorgonen, klockan 8.45 begravde rasmassor ett hus som höll på att färdigställas. I huset jobbade vid tillfället sju byggnadsarbetare. Sex arbetare kunde räddas levande ur rasmassorna, tre av dem fick uppsöka sjukhus med lättare skador. En man kunde inte grävas fram förrän vid 14.20-tiden. Polisen bekräftar för Dagbladet.no att mannen inte var vid liv när han hittades.

Enligt tidningen Bergens Tidende befann sig personen som saknas i husets bakre del, där rTasmassorna gick in. I räddningsarbetet använde räddningstjänsten värmekamera och räddningshundar i sökandet efter mannen.

Huset syns inte längre

Huset ligger vid Hetlebakkvägen, i en dal som löper in mot en ås. I dalen finns utspridd villabebyggelse och folk i närheten av raset har på förmiddagen evakuerats från området.

Jordskredet kom från fjället Hetlebakksåta, som är 333 meter högt. Ögonvittnet Jan Gunnar Olsen, 43, berättar för VG att raset är stort.

- Det har lossnat ett skred från toppen av fjället ovanför huset. Det kan vara runt hundra meter brett, berättar Olsen, som själv bor nära rasområdet.

- Det ligger flera hus i området där raset har dragit, men huset som var under uppbyggnad syns inte längre i jordmassorna, säger han.

Det begravda huset flyttades flera meter av kraften från leran och det blev bara spillror kvar. Enligt en geolog som undersökt platsen finns fortsatt risk för ras, uppger dagbladet.no.

Vid 13.20-tiden rapporterade VG att ännu ett begravts i lera.

- Det bor tio personer i huset, men ingen av dem är skadad, säger Trygve Hillestad. Polisen är nu på väg till platsen.

Onormalt mycket regn

Media är utestängda från dalen där raset har gått fram, på grund av översvämmade vägar och polisavspärrningar.

Det norska meterologiska institutet sade på måndagen att så mycket som 180 milimeter regn kunde falla i vissa regioner under stormen. Det är flera gånger normal nederbörd, uppger AP.

Therese Holmberg, Karin Henriksson