Får böta 5 000 för loska mot polisman

HD ändrar domen mot spottande man

NYHETER

En polis i Skövde fick en spottloska i ansiktet. Nu får han 5000 kronor för kränkningen. Därmed ändrar Högsta domstolen tidigare praxis.

– Det känns riktigt bra faktiskt, säger kollegan Magnus Ransin som själv blivit spottad på i tjänsten.

Polismannen, i det nu aktuella fallet, skulle föra in en gripen man i arresten. Då spottade den gripne honom rakt i ansiktet. Polismannen kände sig kränkt och fallet ledde till åtal. Varken tingsrätten eller hovrätten ansåg att polisen blivit kränkt. De följde en tidigare HD-dom från 1999 som sa att personer i vissa utsatta yrken - som poliser - får räkna med att råka ut för sådant här. Däremot fick den spottande mannen betala polisen 500 kronor för sveda och värk.

Klockren kränkning

Domen från 1999 gällde Magnus Ransin, inre befäl vid polisen i Skövde. Precis som sin kollega fick han en spottloska i ansiktet när han skulle föra en gripen man till arresten.

– Det var en klockren kränkning mot mig som person. Visst får man stå ut med en del när man företräder en myndighet. Men det finns en bortre gräns, säger Magnus Ransin till aftonbladet.se.

Han fick höra talas om HD:s dom när han kom till jobbet i dag.

– Det känns riktigt bra faktiskt.

Men Magnus Ransin tycker redan att han har fått upprättelse. För efter det som hände honom ändrades lagen.

Större hänsyn

Enligt en ny lag från 2002 ska domstolen ta större hänsyn till människor som drabbas av brott. Den nya lagen är bland annat till för just personer i utsatta yrken.

Nu har HD gått efter den nya lagen och anser alltså att polisen från Skövde blev kränkt när han fick spottloskan i ansiktet.

Mannen som utdelade spottloskan ska betala 5000 kronor i kränkningsersättning och 500 kronor för sveda och värk.

Högsta domstolen var inte enig.

Johanna Melén