Bil störtade rakt mot familjens hus

”Jag stod med dottern på armen när jag hörde ett förfärligt bra”

Foto: Björn Senderud
oväntat besök Med ett rejält brak störtade bilen ned över kanten och landade på högkant - lutad mot familjen Senderuds hus. Hela bostadsområdet har nu evakuerats till följd av jordskredet utanför Bergen på måndagen.
NYHETER

Ren och skär tur räddade barnfamiljen Senderud från att få en bil in genom taket.

– Jag stod med dottern på armen när jag hörde ett förfärligt brak, säger Björn Senderud till aftonbladet.se.

Familjen bor i norska Voss där flera andra ras skett under måndagen. Björn vaknade tidigt på morgonen av att det blåste stormvindar och regnade utanför fönstret. Han hade precis plockat upp sin yngsta dotter och höll henne i famnen i badrummet när det brakade till utanför.

– Jag gick genast ut ur badrummet och in i sovrummet. Sedan gick jag ut och såg att tomten rasat mellan vårt och grannens hus, säger han.

Bil landade på tomten

En bil som stått på en tomt som är högre belägen än Senderuds hus hade halkat med i raset och ställt sig på högkant lutad mot familjens hus, bara ett par meter från badrummet.

– Den hade gått rätt in taket. Jag ringde grannen för att varna men hon hade redan vaknat.

Ingen skadades allvarligt av raset men sonen till en granne fick in lera i rummet när han låg och sov. En annan granne fick verandan bortspolad.

Bilen kunde bärgas bort under förmiddagen men Björn, som har tre små barn, blir rädd för vad som kunde ha hänt.

– Mina barn leker ju där och jag törs inte ens tänka på vad som skett om raset kommit senare på dagen, säger han.

Alla evakuerades

Ingen i området var medveten om att marken kunde rasa. En geolog från Bergen är på väg till Voss för att undersöka marken, under tiden är alla boende i de 15 husen i området evakuerade.

– Vi kommer nog att sova hos släkten men de andra ska sova på hotell. Vi får komma tillbaka i morgon, säger Björn Senderud.

BILDEXTRA

BILDEXTRA/2

Therese Holmberg

ARTIKELN HANDLAR OM