CIA-plan landade på svenska flygplatser

Ett av de två planen har varit i Guantanamo

NYHETER

Minst två av de plan som underrättelsetjänsten CIA hyrt har landat på svenska flygplatser, visar en undersökning som TT gjort. Arlanda, Örebro, Sturup och Bromma har fått besök av CIA-planen.

Ett av dem har varit på fånglägret i Guantanamo.

Liknande rapporteras från bland annat Island, Norge, Danmark och Baltikum. Det är inte känt i vilken egenskap planen befann sig i Sverige men de figurerar i de nyhetsrapporter som avslöjat hur CIA har organiserat sina fångtransporter.

Den 9 september i år landade en Raytheon Hawker 800XP, ett mindre affärsflygplan med normalt 6-8 passagerarplatser, med registreringsnummer N168BF på Sturup. Det är oklart hur länge det stannade på Malmöflygplatsen. Klart är att planet gick in i danskt luftrum samma dag 10.47, med destination Farnborough i Storbritannien. Oklart är också varifrån planet kom. Det är inte tidigare känt i CIA-sammanhang men ägs av ett företag som har andra plan som använts av CIA.

Stannade två dygn

Ett annat plan - med registreringsnummer N50BH - landade i juni 2002 på Arlanda, mellanlandade därefter på Örebros flygplats för att sedan - efter två dygn - fortsätta till Keflavik på Island med 13 passagerare. Uppgifterna kommer från en källa med insyn i flygplatsens flygplansloggar. Samma plan befann sig i Norge eller i norskt luftrum så sent som för en månad sedan enligt norska medier. Det har enligt amerikanska medieuppgifter landat minst sju gånger på Guantanamobasen på Kuba, där USA har sitt såvitt känt största fängelse för fångar från kriget mot terrorismen.

Tidigare känt är fallet med de avvisade egyptierna som år 2001 fördes till Egypten från Bromma med ett CIA-plan. Den gången var det den svenska regeringen och Säpo som bad USA om hjälp med transporten.

Folketinget

Uppgifterna om Sturup-planet finns i den danske transportministern Flemming Hansens svar på en fråga nyligen från vänsterpolitikern Frank Aaen från Enhedslisten om CIA:s utnyttjande av danskt luftrum och danska flygplatser efter 2001.

Ministern svarade att han med hjälp av den danska flygtrafiktjänsten Naviair och det danska luftfartsverket spårat de plan som Aaen frågat efter, bland dem N168BF.

- Detta ska vi fortsätta att gräva i, säger Aaen till TT.

Flygnätverk

Sturup och Arlanda vill varken bekräfta eller dementera att de aktuella planen landat där och hänvisar till sekretesslagen om "skada eller men för enskild".

I samband med Brommaaffären, och senast för några veckor sedan då uppgifter om CIA:s hemliga fängelser i Östeuropa läckt ut i amerikanska medier, framkom att underrättelsetjänsten har haft ett nätverk av flygrutter för att transportera fångar över hela världen. Antingen via bulvanföretag eller genom att leasa plan på den öppna marknaden. Det kan innebära att ett plan som ena veckan använts av CIA nästa vecka har normala flyguppdrag.

Jan Winter/TT