”Avskaffa stora sedlar”

Rånarna ska inte vilja släpa på hundra- tusentals sedlar

NYHETER

Finansinspektionen vill att vi ska minska vårt användande av kontanter.

Därför ska först tusenlapparna, därefter 500-lapparna och 100-lapparna, bort.

Tanken är att rånare inte ska vilja släpa på hundratusentals sedlar.

Foto: Maria Östlin

För att försvåra för skattebrottslingar och rånare vill Finansinspektionen, FI, bara ha kvar sedlar av lägre valör.

”Att råna 10 miljoner i 50-lappar innebär 200 000 sedlar att frakta och hantera” skriver Martin Blåvarg, Hans Bäckström och Tomas Flodén, ekonomer från FI, på DN Debatt.

”Inför avgift på uttag”

Det kan bli ett tungt arbete att vara rånare om FI får sin vilja igenom. Enligt Riksbanken väger en 20-lapp av den äldre modellen 0,78 gram. Det innebär att en rånare som vill lägga vantarna på 10 miljoner kronor måste släpa med sig 390 kilo sedlar. Om rånbytet består av 50-lappar blir motsvarande vikt 160 kilo.

Det finns två skäl till att vi använder kontanter, enligt de tre ekonomerna. För det första att det är gratis att ta ut kontanter, till skillnad från att betala med kort. För det andra går affärer med kontanter inte att spåra - vilket bara gynnar brottslingarna.

För att öka användandet av kort bör det göras dyrare att betala med kontanter - till exempel genom att en avgift på uttag i bankomater införs, skriver FI-ekonomerna.

En sådan avgift skulle naturligtvis inte bli populär hos svenskarna, något även Finansinspektionen inser.

Inte realistiskt

”Därför är det viktigt att priset på andra betaltjänster, främst kontokort, kan minska i motsvarande grad” skriver de tre ekonomerna.

Att avskaffa kontanter helt och hållet är inte realistiskt, enligt FI. Reda pengar är bra att ha när man ska betala mindre belopp. Dessutom är det viktigt att ha kvar kontanter om det skulle inträffa allvarliga störningar som slår ut infrastrukturen i samhället.

Mia Carron