Delade 150 000 låtar – 15 polisanmäls

Skivindustrin gjorde allvar av hotet att anmäla

NYHETER

Skivindustrin har länge lovat att ta i med hårdhandskarna mot fildelningen.

I dag gjorde man allvar av sitt hot.

Branschorganisationen IFPI polisanmäler 15 svenska fildelare - som tillsammans spridit 150 000 låtar.

”Nu går vi ut med en sista varning, sluta stjäla vår musik! Inom kort kommer vi att vidta rättsliga åtgärder mot privatpersoner.” Så lät det i ett pressmeddelande från IFPI den 24 oktober.

Nu visar skivbolagsorganisationen att den sista varningen inte var ett tomt hot.

Under en presskonferens på tisdagen meddelade IFPI att man polisanmäler 15 svenska fildelare, som ett led i en kampanj mot 2 000 fildelare världen över.

De polisanmälda fildelarna har tillsammans spridit 150 000 låtar.

– Men det är stor skillnad mellan dem. Vissa har tillhandahållit extremt många låtar, och andra mindre, sägger IFPI:s svenska ordförande Ludvig Werner.

Informationen har inte gett resultat

Trots att lagstiftningen skärptes den 1 juli 2005 och det numera är olagligt att ladda ner och sprida musik och filmer utan tillstånd från rättighetshavarna, fortsätter många svenskar att fildela.

  Under årets tredje kvartal använde drygt 1,1 miljoner människor i Sverige fildelning, enligt en undersökning från Mediavision.

  Inte heller IFPI:s informationskampanjer om riskerna med illegal fildelning har gett resultat.

– Vi anser att vi nu är tvungna att ta till med hårdhandskarna och polisanmäla, säger Ludvig Werner.

Vad tror ni att polisanmälningarna får för effekt?

– Det vi hoppas på är ju att fildelningen minskar och att användandet av de legala nedladdningstjänsterna ökar. Och att vi slipper ta till de här åtgärderna i framtiden, säger Lars Werner.

– Men vi tänker inte backa. Om våra målsättningar inte uppfylls tvekar vi inte att fortsätta polisanmäla. Vi kan inte bara sitta och titta på när musikbranschen förblöder, det är många som drabbas när illegala fildelare stjäl musiken.

Sara Ångström