Två dog i stormen

15 000 utan ström av Loke

1 av 5
NYHETER

STRÖMSTAD

Fyra döda.

15 000 hushåll utan ström.

Inställda tåg.

Stormen Loke är här.

Den 28-årige mattläggaren från Bergen i Norge hade inte en chans. Det 200 kvadratmeter stora huset han byggde på klövs mitt itu när tonvis av jord och sten slets ner från berget intill av stormen.

Hittades under raset

Fyra av hans kollegor hann ta sig ut, ytterligare tre klarade sig undan med sårskador. Men 28-åringen hann aldrig undan och i går eftermiddag hittades hans kropp under rasmassorna.

I Jönköping omkom en 84-årig man när hans båt kapsejsade i den hårda vinden på Landsjön vid lunchtid. 84-åringen hittades efter ett stort räddningspådrag, men alla upplivningsförsök var förgäves.

Saknas efter fisketur

Ytterligare två män, 54 och 77, saknas efter en fisketur i Rättvik i Dalarna i går morse. Senare på dagen hittades deras båt tom.

I natt mötte Aftonbladet stormen Loke från Norge. Först kom den till Strömstad vid norska gränsen. Vid midnatt nådde vindarna stormstyrka i byarna.

Samtidigt pressades Skagerack upp mot de bohuslänska klipporna och havsnivån steg 1,2 meter.

Det är också i Bohuslän några av de högsta byvindarna i går mättes upp: Väderöarna 32, Nordkoster 30 och Måseskär 28 meter per sekund.

Blåste mest i Lappland

Ändå blåste det mest i Stekenjokk i södra Lappland. Där nåddes 33 meter i sekunden, precis på gränsen för att kallas orkan.

I södra Sverige fick vindarna träd att falla över vägar och elledningar.

- Vi har höjt röjningsberedskapen och redan tagit hand om några träd, säger Bernt Eriksson, räddningschef i Strömstad.

Tågtrafiken drabbad

Omkring 30 000 hushåll var fortfarande utan ström på tisdagsmorgonen, uppger SVT. Enligt elbolaget Eon räknar man med att abonnenterna får tillbaka strömmen under dagen. På morgonen i dag skickades 700 reparatörer ut i de drabbade områdena.

Också tågtrafiken slogs ut av Loke. Framför allt i Värmland där tåg fick ställas in på grund av strömlöshet.

Läs mer:

Ebba von Essen, Lena Gunnars, Petter Ovander, Sara Johansson, Mia Carron