”Barn i Pakistan värvas till Jihad”

Hjälporganisation: Föräldralösa efter jordbävningen sätts i träningsläger

Foto: AP
Föräldralösa pakistanska barn sitter uppradade vid en militärförläggning i Balakot, för att få mat. Islamistiska grupper uppges nu rekrytera soldater bland dessa barn.
NYHETER

Föräldralösa barn i Pakistan värvas till Jihad, det heliga kriget och tvingas slåss mot grannen Indien.

Det påstår en av Pakistans ledande hjälporganisationer.

Efter jordbävningen i Pakistan dödades mer än 87 000 personer, många av dem var föräldrar som lämnade barn efter sig. Snart efter skalvet förbjöd Pakistan adoptioner efter att hjälporganisationer varnat för trafficking med barn, skriver The Sunday Times.

Tvingas kriga mot Indien

Ansar Burney Welfare Trust, Pakistans ledande hjälporganisation, säger att islamistiska grupper värvar föräldralösa barn till Jihad, det heliga kriget. Enligt organisationen tas barnen från gatan och placeras i träningsläger. När de tränats färdigt tvingas de kriga mot Pakistans granne Indien.

Hjälporganisationen säger sig också ha bevis för att jihadvänliga myndighetspersoner i Pakistan överlämnat barn till de muslimska grupperna för att ”ses efter”.

De islamistiska gruppernas popularitet har ökat markant sedan jordbävningen den 8 oktober. De var de första som som gav hjälp i de värst drabbade byarna. Deras förmåga att köra in lyftutrustning och tält har gett många nya supportrar, men enligt hjälporganisationerna i området använder grupperna sin popularitet för att smuggla vapen och rekrytera unga sårbara människor.

Överlämnas till islamsk träning

Jamaat-ud Dawa, är en av de största muslimska grupperna i Pakistan, har öppet gått ut och sagt att föräldralösa barn ska lämnas över till ”islamsk träning”.

– Vi har hört från väldigt trovärdiga källor, och sett med våra egna ögon att föräldralösa och försvunna barn har tagits av jihad-organisationer i norra Pakistan för att tränas, säger Fahad Burney från Ansar Burney Welfare Trust till The Sunday Times.

Detta är Jihad:

Therese Holmberg

ARTIKELN HANDLAR OM