Gazaremsan öppnas efter gränsavtal

Klart efter nattmangling med Condoleezza Rice som medlare

Foto: REUTERS
NÖJDA MEDLARE USA:s utrikesminister Condoleezza Rice omgiven av EU:s ”utrikeminister” Javier Solana och internationella mellanösternsändebudet James Wolfensohn.
NYHETER

Två månader efter Israels uttåg från Gazaremsan - äntligen ett framsteg. Öppnad gräns mellan Gaza och Egypten, konvojer mellan Gaza och Västbanken, klartecken för ny hamn. Men det krävdes att USA:s utrikesminister Condoleezza Rice ryckte in.

Avtalet som stod klart på tisdagsmorgonen var resultatet av intensiv nattmangling mellan israeler och palestinier på ett hotell i Jerusalem, med Rice som personlig medlare.

Utöver öppning av gränsterminalen vid Rafah i nästa vecka, busskolonner till Västbanken om en månad och byggstart för en ny hamn i Gazaremsan ska Israel låta palestinierna exportera hela årets skörd av grönsaker och frukt från territoriet.

Mycket kan förstås gå snett på vägen, och de kärva tongångarna mellan parterna har inte ändrats. I ett tal senare på tisdagen anklagade palestiniernas president Mahmud Abbas Israel för att driva palestinierna mot inbördeskrig. Han syftade på Israels krav att militanta grupper ska avväpnas.

Ljusglimt

Ändå är gränsavtalet tveklöst en ljusglimt i höstmörkret. Efter Israels historiska utmarsch ur Gaza i september har det mesta gått i besvikelsens och våldets tecken.

Innebörden är praktisk såväl som symbolisk - för första gången i sin historia ska palestinierna själva kontrollera åtminstone en av sina gränser.

För Abbas och hans Fatahrörelse kan överenskommelsen bli viktig i kampen om väljarnas gunst inför parlamentsvalet i januari. Militanta Hamas utmanar.

Ökad rörelsefrihet, för både folk och gods, är avgörande om det sönderslagna och överbefolkade Gaza ska kunna resa sig.

Israel befarar dock att skjutvapen och sprängmedel från Egypten ska svämma över territoriet, som är maktbas för Hamas och andra väpnade palestinska grupper.

EU observerar

Rafah-terminalen ska därför bevakas av ett 50-tal observatörer från EU under ledning av en italiensk general. Israelisk militär ska dessutom kunna övervaka terminalen via videolänk och kan slå larm hos EU-styrkan, men får inte rätt att stoppa resenärer som vill passera.

Condoleezza Rice, som sköt upp sin avresa till Sydkorea för att slutföra förhandlingarna i Jerusalem, kunde hursomhelst lämna Mellanöstern med något sällsynt i bagaget - ett konkret framsteg i den israelisk-palestinska konflikten.

Resultatet av hennes besök vittnar om vilken skillnad ett aktivt amerikanskt engagemang i fredsprocessen kan göra. Innan hon åkte meddelade Rice också att hon utsett generalen Keith Dayton till sitt nya sändebud i Mellanöstern.

Avtalet om Gazaremsans gränser

Tomas Härenstam/TT