Lika ung som Aftonbladet

Sköldpaddan Harriet är äldst i hela världen

1 av 3 | Foto: REUTERS
hårdhudad sköldpadda Terrie och Steve "Krokodiljägaren" Irwin tar uppenbarligen god hand om sköldpaddan Harriet eftersom hon i går fyllde 175 år.
NYHETER

I går blev jättesköldpaddan Harriet lika gammal som Aftonbladet: 175 år.

Detta gör henne till världens äldsta levande varelse.

Den 6 december firar Aftonbladet 175 år.

Redan i går firade Galapagossköldpaddan Harriet sin födelsedag med tårta på sitt ålderdomshem, ett zoo i Queensland i norra Australien.

Snart två sekel

Exakt vad Harriet varit med om under sina snart två sekel vet ingen säkert. Men många tror att hon är en av de tre sköldpaddor som Charles Darwin fångade på Galapagosöarna 1835.

Om det stämmer ska hon ha följt med honom till England. Klimatet där blev dock snabbt för kallt för sköldpaddorna och redan 1841 återvände Harriet, som på den tiden av misstag fått namnet Harry, med sina två kamrater till den botaniska trädgården i Brisbane.

Dokument förstördes

På tjugotalet förstördes alla dokument rörande Harriet i en översvämning och efter det glömdes hennes kända historia bort, ända till nyligen.

Det som enligt vissa experter talar emot historien om Harriets förflutna är att hon tillhör en speciell art av sköldpaddor som bara finns på en ö som Darwin aldrig besökte.

Om Harriet är Darwins gamla keldjur var hon cirka fem år gammal och lika stor som en middagstallrik när han fångade henne.

I dag väger hon cirka 150 kilo och har vuxit till storleken av ett middagsbord.

Firades med tårta

Hon är rikskändis och i år, liksom tidigare år, firades hon med tårta gjord av blommor, från elever i omkringliggande skolor.

Linda Fagerlind