Våldtäkt på 5-åring kan lösas med dna

Mannen greps - efter 11 år

Foto: Krister Hansson
Lockade med hunden Våldtäktsmannen bad den 5-åriga flickan leta efter hans hund. Hon våldtogs här på skolgården i Helsingborg.
NYHETER

HELSINGBORG

Här på en skolgård i Helsingborg våldtogs en femårig flicka 1994.

I går greps en äldre man misstänkt för grov våldtäkt.

Mannen avslöjades, enligt vad Aftonbladet erfar, tack vare att han begått ett nytt brott. När den femåriga flickan våldtogs säkrades dna-spår efter gärningsmannen. Samma dna-profil har nu dykt upp i samband med en brottsutredning i en annan del av landet.

Misstankarna mot mannen stärktes också i samband med att gamla och nya förhörsuppgifter om våldtäkten lades in i polisens databas för sexualbrott.

Lockade med sin hund

Den femåriga flickan våldtogs mitt på eftermiddagen den 15 juli i stadsdelen Drottninghög i Helsingborg. Hon hade varit och handlat i en butik när hon blev upphunnen av våldtäktsmannen.

Under förevändning att han behövde hjälp med att leta efter en hund lockade han med sig flickan till Fredriksdalsskolan. När hon inte orkade gå längre bar han henne till en bänk vid ett buskage bakom skolan där han våldtog henne.

En läkarundersökning visade senare att flickan verkligen våldtagits.

Kom undan

Våldtäktsmannen beskrevs av flickan som en man i 50-årsåldern med ljust hår och skäggväxt. Trots omfattande polisspaning efter mannen kom han undan.

Polisen arbetar nu mot klockan för att få fram ytterligare bevis mot mannen. Senast på fredag måste åklagaren Johan Bülow ta ställning till om han ska begäras häktad.

Per-Ola Ohlsson