Glöm Sudoku - här är nya knåpet

Som ett korsord - men med siffror

1 av 3 | Foto: ANDREAS ENBUSKE
"lite svårare" Mattias Boström är så såld på Kakuro att han ger ut en bok full med olika pussel. "Det är lite svårare men också lite roligare", säger han.
NYHETER

Julens nya fluga från

Japan har landat.

Aftonbladet lanserar det nya sifferpusslet

Kakuro.

I somras slog Sudokufebern ner som en bomb över Sverige. Den fanns snart i varenda tidning och överallt på tåg, bussar och kaféer satt människor och plitade ner siffror i i rutor om nio gånger nio. Nu kommer nästa stora sifferfluga - Kakuro.

- Det är lite svårare men också lite roligare, säger Mattias Boström, som snart släpper en renodlad Kakurobok.

Kakuro är till utseendet en blandning av Sudoku och ett vanligt korsord men består liksom sommarens sifferfluga bara av siffror. Den stora skillnaden ligger i uppbyggnaden.

Plussa ihop talen

- I Kakuro, som påminner om korsordets upplägg, utgår man från ett nummer på samma sätt som man i ett korsord utgår från en fråga, säger Mattias Boström.

Det gäller alltså att försöka plussa ihop ensiffriga tal i vågräta och lodräta rader utan att samma tal förekommer flera gånger på samma rad.

Handeln tror att Kakuro kommer att bli stort. Inom några veckor släpper flera olika förlag Kakuroböcker och om siffertrenden håller i sig lär vi snart vara översköljda av Kakurokryss i var och varannan tidning.

-Sudoku lanserades i svensk dagspress i början av sommaren och växte sedan till en jätteindustri på bara några månader. Och det har fortfarande inte ebbat ut, säger Mattias Boström.

Hans gissning är att Kakuro nu kommer att bli lika stort som Sudoku, eller ännu större.

Finns flera varianter

- Jag tror inte folk har tröttnat ännu. Det finns oändligt många kombinationer och gillar man Sudoku är jag övertygad om att man kommer att bli ännu mer förtjust i Kakuro, säger Mattias Boström.

Redan nu finns det en mer avancerad form av Kakuro, med multiplikation, utomlands.

Spela Kakuro

Expertens bästa tips

Linda Fagerlind