Hittade svältande fångar i fängelset

NYHETER

Bagdad

En bunker med över 170 sunnitiska fångar i uselt skick har avslöjats i Irak.

Ansvarigt för fängelset var det shia-dominerade inrikesdepartementet.

Nu kräver ett sunniparti att skandalen utreds.

Fångarna hölls olagligt i ett slags underjordisk cell i Jadriya i centrala Bagdad, i byggnader tillhöriga inrikesdepartementet. De upptäcktes i söndags kväll då amerikanska trupper gick in för att leta efter en saknad tonårspojke.

Många av fångarna visade tecken på svår hunger och misshandel, sade irakiska tjänstemän och amerikanska militära källor enligt Reuters.

Premiärminister Ibrahim al-Jafari nämnde upptäckten i tisdags inför journalister.

- Jag har fått information om att det fanns 173 fångar i ett inrikesministeriefängelse och att de tycktes vara undernärda. Det är också en del tal om att de har utsatts för något slags tortyr, sade han.

"Detta är det värsta"

Tidigare sade vice inrikesminister Hussein Kamal att det rörde sig om 161 fångar och att han var chockad över hur de behandlats.

- Jag har inte sett något liknande under de två senaste åren i Bagdad, detta är det värsta, sade han till CNN.

- Jag såg tecken på fysiska övergrepp i form av grov misshandel. En eller två fångar var förlamade och en del hade fått huden avdragen på delar av kroppen.

Det sunnimuslimska Islamiska partiets talesman Alaa Makki sade till AFP att partiet kräver en internationell utredning.

Makki lade också skulden på den USA-ledda alliansens styrkor för övergreppen. Det kan inte hända utan att de gett klarsignal, hävdade han.

- Det har förekommit liknande fall förut och utredningarna av dem ledde inte till någonting, sade en annan partitalesman, Ayad Samarrai.

Ansvariga högt upp

- Vi börjar tro att det finns människor högt upp i regeringen som är ansvariga eller åtminstone införstådda med det här.

USA:s ambassad och militär publicerade ett gemensamt uttalande där de välkomnade den irakiska regeringens beslut att utreda händelsen och betonade att misshandel av fångar är "fullständigt oacceptabelt".

USA:s ambassadör Zalmay Khalilzad och general George Casey har diskuterat fångskandalen med ledarna för den irakiska regeringen på högsta nivå, hette det. USA utlovade tekniskt stöd, inklusive poliser, under utredningen.

I London välkomnade utrikesminister Jack Straw premiärminister Ibrahim al-Jafaris beslut att utreda saken och förklarade sig också han vara djupt chockad.

- Den som är skyldig till dessa övergrepp måste gripas och ställas till ansvar, sade Straw.

TT-AFP