Socialchef: Inga skäl för uppsägning

NYHETER

– Det som har hänt den här gången är inga skäl för uppsägning, säger Gunnel Lundgren, socialchef i Gislaved till TT.

Hon tycker det är fel att jämföra med händelsen för snart fyra år sedan.

– Det här är långt ifrån, det här har inte alls samma karaktär, säger hon.

En utpekad kvinna i personalen har förflyttats tillfälligt till att jobba på ett annat äldreboende. En annan har fått erbjudande om förflyttning eftersom kommunen konstaterade att det fanns samarbetssvårigheter, men hon avböjde.

”En bra bit på väg”

Enligt Gunnel Lundgren hänger problemen ihop med framför allt två i personalen. Det är tio fast anställda och flera vikarier som jobbar på avdelningen där det bor tio äldre.

– En beteendevetare har tagits in utifrån för att komma till rätta med problemen i personalgruppen. Vi har kommit en bra bit på väg, säger Gunnel Lundgren.

Kommunens egen utredning visar att det har funnits fog för de anhörigas kritik.

– Man har varit högljudd och visat dåligt bemötande mot de boende och de anhöriga, säger Gunnel Lundgren.

Enligt den medicinskt ansvariga sjuksköterskan har de anhöriga till och med sagt att de gamla känt rädsla för personalen.

Vad gäller uppgifterna om att personalen struntat i att följa sjuksköterskans ordination har kommunen konstaterat att det säkert hänt vid ett tillfälle.

– Alla ordinationer ska följas så det är allvarligt att det har brustit, men i det fallet som vi har kunnat belägga ledde det inte till några medicinska konsekvenser, säger hon.

Kaffet uteblev

Eftermiddagskaffet har uteblivit vid något tillfälle och de äldre har inte varit ute vid vackert väder. Personal ska också ha ätit upp godis utan att ha blivit bjudna enligt en vårdtagare.

– Det verkar vara ett missförstånd. Personalen har trott att de fick äta av godiset. Vår uppfattning är att personalen inte ska äta upp det som tillhör de gamla, men här verkar det ha varit oklart vad som gällde, säger Gunnel Lundgren.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM