Kattungar blir mat - åt ormar

Djurens rätt: "Det är oacceptabelt"

NYHETER

Bortskänkta kattungar blir ormmat i Norge. Och nu varnar den norska djurskyddsrörelsen för att ge bort katter till främmande människor.

Även i Sverige har kattungar blivit mat för ormar.

"Gulliga kattungar bortskänkes" är ingen ovanlig rubrik på svenska annonssidor. Men den som värnar om de söta djuren bör ta reda på vilket öde som väntar katten.

– För fyra-fem år sedan hörde vi ofta talas om ormägare som matade sina djur med kattungar. Det var människor som själva sett det hemma hos folk och som rapporterade det till oss. Nu var det länge sedan jag hörde något sådant, säger Siw Ågren, ansvarig för sällskapsdjursfrågor på Djurens rätt, till aftonbladet.se.

Bör kolla upp

I Norge är fenomenet levande. Djurskyddsrörelsen i Stavanger säger sig ha bevis för att många olagligt håller sig med ormar som husdjur - och att de matar dem med levande kattungar, skriver tidningen Aftenposten.

Därför uppmanar man nu alla som tänker skänka bort sina kattungar att noga ta reda på vilka hem de kommer till. Den uppmaningen skriver också Djurens rätt under på.

– Man ska alltid kolla upp vilka de nya kattägarna är. Det är många som skaffar sig söta kattungar utan att egentligen veta hur man ska ta hand om dem.

Att ormägare matar sina djur med kattungar tycker Siw Ågren är oacceptabelt.

– Katterna måste uppleva en fruktansvärd ångest. De är ju totalt chanslösa inne hos en inglasad orm.

Johanna Melén