Europa oroas av CIA-planen

Nu kräver också Spanien och Portugal korten på bordet

NYHETER

Stockholm

Runtom i Europa och Nordafrika växer kraven på förklaringar till att misstänkta CIA-plan landat där.

Senast ut är Spanien och Portugal, där kraven om alla kort på bordet snabbt växte på onsdagen.

Det ansedda portugisiska nyhetsmagasinet Focus rapporterade i onsdagens upplaga att två flygplan av typerna Gulfstream och Boeing 737-700, som använts av CIA, fotograferats på flygplatsen Tires utanför Lissabon och i Porto i norr.

Oppositionspartier krävde snabba besked om planen från Lissabonregeringen.

- Vi har viss information men planerar för tillfället inga åtgärder, svarade försvarsminister Luís Amado avvärjande på en pressträff, uppger nyhetsbyrån AP.

På onsdagen begärde också en talesman för den autonoma regeringen på Kanarieöarna via mediebolaget Cadena SER liknande klargöranden i Spanien beträffande misstänkta CIA-flygningar till öarna. Enligt talesmannen tog Kanarieöarna upp frågan redan i våras men fick då inget svar.

Mallorca

En pressad Madridregering meddelade på onsdagskvällen att utrikesminister Miguel Angel Moratinos ger parlamentet besked, men när är oklart - Moratinos var på onsdagen på resa i Jordanien.

Det är känt att plan kopplade till CIA har landat fyra gånger på flygplatsen Reina Sofia de Tenerife och en gång på Medelhavsön Ibiza under mars-maj 2004.

Även på Mallorca var de mystiska flygningarna aktuella redan i våras. Då, i mars, lade den lokale chefsåklagaren Bartomeu Barceló snabbt ner en utredning. Inga tecken på brott hittades, sade Barceló som hänvisade till vittnesmål från underhållspersonal som varit inne i planen.

- Ingenting egendomligt eller misstänkt syntes inne i dem, sade han på en presskonferens i tisdags.

Barceló underströk dock att efter de senaste dagarnas uppgifter stödjer han alla nya försök att få klarhet.

Tyst CIA

Diario de Mallorca och andra medier har rapporterat att CIA-plan med fångar ombord vid minst tio tillfällen mellanlandat på Palma de Mallorcas flygplats mellan januari 2004 och januari 2005.

CIA och USA:s försvarshögkvarter Pentagon har hittills lämnat ytterst sparsamma kommentarer. Pentagon-talesmannen Bryan Whitman sade till journalister i Washington att man normalt sett av säkerhetsskäl inte kommenterar fångtransporter, utom när det rör sig om fångar som släpps till ett annat land.

Whitman lade till att fångtransporter sker "med ett stort globalt stöd".

- Jag känner inte till allting om hur det sköts, men vi har helt klart arrangemang med länder världen runt som stöder det globala kriget mot terrorn, sade han utan att gå in på några detaljer.

TT