Ny storstrejk hotar t-banan

Förarprotest mot Connex i morgon: Många är jätteförbannade

NYHETER

I morgon kan kaoset vara här igen.

Flera t-baneförare hotar att gå ut i olaglig strejk.

Hur många tåg som blir stående vet ingen.

Foto: PRESSENS BILd
VÄNTAN KAN BLI LÅNG En dygnslång strejk väntas i tunnelbanan med start fredag morgon. "Vi har inte en aning om hur det kommer att se ut", säger Connex personalchef Mikael Modig.

Räkna med stopp i trafiken på vägen till jobbet i morgon bitti. Klockan halv sex startar syndikalisternas dygnslånga politiska strejk, som de varslade om i förra veckan. Dessutom lär de få sällskap av betydligt fler t-baneförare från Seko klubb 119 som håller protestdag mot Connex i morgon.

- Vi har inte en aning om hur det kommer att se ut, säger Connex personalchef Mikael Modig.

Kräver sjukintyg

Connex befarar att flera t-baneförare kommer att sjukskriva sig imorgon. Som en motåtgärd krävde företaget från och med igår och en vecka framåt sjukintyg redan från första frånvarodagen.

- Vi har fått starka indikationer på att enskilda personer försöker få sina arbetskamrater att sjukskriva sig utan att vara sjuka. Därför vidtog vi den här åtgärden, säger Mikael Modig.

Det har gjort den tidigare frostiga relationen mellan Connex och facket iskall. Facket kallar Connex agerande för en stridsåtgärd och hävdar att det bryter mot kollektivavtalet.

"Connex ökar oron"

- Det blir som en kollektiv bestraffning. Istället för att lösa problemen skapar man ännu mer oro, säger Jannis Konstantis, vice ordförande i Seko klubb 119.

Han säger sig ha hört att ett stort antal förare kommer att delta i den olovliga strejken.

- Sekoklubben står inte bakom detta, men vi förstår att våra medlemmar är jätteförbannade, säger han.

Klubben har också förklarat att inga av deras medlemmar kommer att agera strejkbrytare och ersätta de t-baneförare som stannar hemma.

Eva Buskas