USA fängslade 83 000 utlänningar

NYHETER

Stocholm

USA har på fyra år gripit över 83 000 utlänningar, misstänkta för terror.

De flesta, 82 400, har fängslades i Afghanistan och Irak.

Omkring 14 500 människor sitter fortfarande i amerikanskt kontrollerade fängelser, varav 13 900 enbart i Irak, uppger nyhetsbyrån AP som gått igenom officiell statistik.

Många hålls inspärrade i bland annat Afghanistan och på Guantánamobasen på Kuba, en rutin som regeringen i Washington försvarar med att den är ett viktigt verktyg för att stoppa upproret mot ockupationen i Irak, för att upprätthålla stabilitet i Afghanistan och få bort misstänkta terrorister från gatorna.

Massgripandena inleddes i Afghanistan hösten 2001 när spionorganisationen CIA:s utsända upprättade ett tjugotalet fängelser och fångläger i Afghanistan.

I Irak var fler än någon gång tidigare i amerikanskt förvar den 1 november i år. Många greps under USA:s militära offensiv inför folkomröstningen om en ny grundlag i oktober och de planerade parlamentsvalen i december.

Gripandena och förhören har kritiserats flera gånger i Washingtonkongressen och av människorättsgrupper. Kritiken har gällt behandlingen av de huvudsakligen muslimska och manliga fångarna.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM