Med fyrhjulingen rör han sig obehindrat

NYHETER

Niclas Karlsson, 37, grimaserar litet då han äntrar sin fyrhjuling.

Det gör ont och det är besvärligt.

Ändå säger han:

– Den här grejen har givit mig otroligt mycket glädje.

Foto: Jimmy Wikström
Friheten tillbaka. Förlamade Niclas Karlsson och sonen Jonathan tar sig fram nästan hur som helst i skogen igen, tack vare Återbäringen. Svägerskan Marie Fridlund önskade honom en fyrhjuling.

Han lyfter upp sonen Jonathan, 2,5 år, och sätter honom framför sig på sadeln. Jonathan strålar, det är bara såå spännande att åka fyrhjuling med pappa.

Det var förra året i november som Niclas svägerska Marie Fridlund skrev till Aftonbladets Återbäringen och talade om vad som hänt.

Förlamad från midjan

Niclas, en aktiv, glad, arbetsam skogs- och naturälskare höll på att förgås efter att ha blivit förlamad från midjan och neråt efter en misslyckad ryggoperation i mars.

Marie bad om att Niclas skulle få en terränggående fyrhjuling.

Tvingades att flytta

Familjen, sambon Malin, 29, och sonen Jonathan, hade tvingats att flytta från huset en mil utanför Karlstad till en lägenhet i Kronoparken, ett bostadsområde i Karlstad. Där satt Niclas och kände sig oerhört instängd. Inte bara instängd:

– Bitter är bara förnamnet, säger han ärligt.

Då kom Återbäringen.

– Det var som en blixt från en klar himmel. Först förstod jag ingenting. Sedan kom glädjen, säger han.

Det fyrhjulsdrivna terrängfordonet innebar omedelbart att han blev rörligare, att han kunde ta sig ut i skogen, ut i naturen, inte längre var hänvisad till att sitta hemma och älta varför det blev som det blev.

– Jag har ju alltid varit en naturmänni­ska. Jag arbetade i skogen, jag hade jordbruk, jag var alltid ute, rörde mig jämt. Det är klart att det blev en otrolig omställning, att bli sittande i en lägenhet.

Han har fått tillstånd av länsstyrelsen i Värmland att få köra fyrhjulingen på allmän väg, dock inte motortrafikled eller motorväg.

– Och inte långt från Kronoparken finns den asfalterade banvallen efter gamla Inlandsbanan. Där är det jättefint att åka.

Njuter av sin frihet

–?Och med den här kan jag köra in på en skogsstig, fram till någon sjö, ha med mig litet matsäck och fika och bara sitta och njuta.

–?Tack för den här Återbäringen, säger Niclas Karlsson.

Jonathan strålar och Malin ler.

Läs mer

Per-Iwar Sohlström