"Castro har Parkinson"

CIA tror att Kuba-ledarens dagar är räknade

NYHETER

Kubas president Fidel Castro lider av Parkinsons sjukdom. Det hävdar i alla fall den amerikanska underrättelsetjänsten CIA.

Från Kuba har man inte ens velat kommentera påståendet.

Förhållandet mellan Kuba och USA är minst sagt frostigt. Länderna har inga diplomatiska förbindelser med varandra. Sedan drygt 40 år driver Washington handelsblockad mot landet.

Det är inte första gången som amerikanska källor hävdar att det inte står rätt till med Fidel Castros hälsa. Den i dag 79-årige ledaren, som suttit vid makten i 46 år, ska enligt olika hälsorapporter ha drabbats av allt från stroke till hjärtattack.

Sjukdomen har förvärrats

Enligt nyhetsbyrån Reuters baserar CIA det senaste påståendet på en lång rad indikationer. Bland annat ska Castros uppträdande vid olika tillfällen tyda på att han lider av Parkinson. Läkare som arbetar för underrättelsetjänsten ska också ha pekat i den riktningen.

Enligt CIA ska Castros sjukdomstillstånd ha förvärrats den senaste tiden. Och nu tror man från amerikanskt håll att det här kan innebära att Castros dagar vid makten är räknade.

Amerikanska diplomater har tonat ned betydelsen av sjukdomsmisstankarna.

"Vi använder oss inte av sådana här påståenden när vi planerar inför den dag då Castro är borta", ska, enligt Reuters, en statstjänsteman ha sagt.

Turbulent tid

Men enligt tidningen The Miami Herald så är Kubakännare nu oroliga för att Castros möjliga sjukdom kan leda till en turbulent tid. Deras skräckscenario är en Fidel Castro som inte längre klarar av sitt jobb men som ändå vägrar att lämna i från sig makten.

Från kubanskt håll har man inte ens brytt sig om att bemöta påståendet om att Castro skulle lida av Parkinson.

Fidel Castro har tidigare själv sagt att alla spekulationer kring hans hälsa beror på att hans fiender vill se honom död. I en tv-intervju nyligen tillsammans med den argentinske fotbollslegenden Maradona skämtade Castro om ryktena. Han sa att de nu är så många, så den dagen han verkligen dör, då kommer ingen tro att det är sant.

Johanna Melén