Fattiga riskerar att bli utan medicin

Apoteket nekar delbetalning för alla med betalningsanmärkningar

NYHETER

Sjuk – och fattig?

Då kan det bli problem på Apoteket.

Snart nekas alla med betalningsanmärkningar att delbetala sin medicin.

Den 28 november införs Apotekets nya regler i hela landet. Men i Skåne har de redan genomförts. Och för Anna, 45, i Helsingborg kom kreditprövningen som en otrevlig överraskning.

Hon har sedan tidigare flera betalningsanmärkningar och lever på existensminimum. Det märktes när hon fick problem med magen.

Beskedet kom som en kalldusch

Hon började med att ta receptfria läkemedel, men de slutade hjälpa. Då skrev hennes läkare ut en starkare medicin.

Medicinen var dyr, men Anna räknade med att kunna dela upp betalningen. Den anställde på Apoteket knappade in hennes personnummer och då blev beskedet plötsligt att hon var spärrad.

– Det kom som en kalldusch, och alla som stod i kön kunde höra diskussionen. Det var inte roligt. Det tror jag att alla förstår, säger Anna, som egentligen heter något annat, till aftonbladet.se

Skärpta krav på Apoteket

Sedan möjligheten till delbetalning infördes har Apoteket haft stora problem med obetalda räkningar. Styrelsen har samtidigt skärpt kraven på att delbetalningssystemet ska bära sina egna kostnader, och genomfört flera skärpningar de senaste åren. Kreditprövningen är ännu en, och den kommer att slå hårt mot dem som behöver delbetalningsmöjligheten allra mest. Men det kan Apoteket inte ta på sitt ansvar enligt Magnus Lind på Apotekets ekonomienhet:

- Vi är skyldiga att leverera läkemedel, inte att ge kredit. Människor som nu inte kommer ha råd får vända sig till kommunernas socialtjänst, säger han.

Ser kredit som björntjänst för fattiga

Apoteket ser också de nya reglerna som ett sätt att ge skulddrabbade kunder ett högre skydd.

- Vi har infört kreditprövning av två orsaker. Vi vill skydda våra kunder och våra tillgångar. Det är en björntjänst att erbjuda avbetalning till människor som lever med skulder, säger han.

Anna i Helsingorg ser annorlunda på saken:

- Det känns som att samhället sparkar på dem som redan ligger. Jag jobbar heltid och vill inte behöva tigga och be hos socialen för att kunna köpa medicin. Jag tror att många i min situation kommer att låta bli at köpa medicin nu, säger hon.

Fakta: delbetalning

Karin Henriksson

ARTIKELN HANDLAR OM