Ministern rasar mot Apotekets beslut

Ylva Johansson: Alla ska ha tillgång till nödvändig medicin

Foto: gustav mårtensson
ministern kräver svar Vårdminister Ylva Johansson (s) rasar mot Apotekets beslut att kreditpröva kunder. – Jag ska genast kontakta Apoteket. Jag har en del frågor jag vill ha svar på, säger hon till Aftonbladet.se.
NYHETER

Vårdminister Ylva Johansson riktar skarp kritik mot Apotekets nya regler som innebär att fattiga riskerar att bli utan medicin.

- Jag tänker kontakta Apotekets styrelse. Jag har en hel del frågor som jag vill ha svar på, säger hon.

Apotekets nya regler innebär att den som inte klarar en kreditprövning kan bli utan medicin.

- Apotekets ansvar är att se till att det finns medcin - inte att ge kredit, säger Magnus Lind på Apotekets ekonomienhet.

De som nekas kredit hänvisas till kommunernas socialtjänst. Där kan handläggningstiden vara flera veckor - och den som lever med skuldsanering har ibland för hög inkomst för att överhuvudtaget vara berättigad till ekonomiskt bistånd.

"Tillgång till medicin nödvändig"

Det här innebär att många av de som nekas kredit riskerar att hamna i kläm, och det får vårdminister Ylva Johansson att rasa.

- Jag anser att det är helt avgörande att alla kan få tillgång till nödvändig medicin. Jag ställer mig kritisk och frågande till Apotekets beslut och jag har en rad frågor som jag vill ha svar på, säger hon till aftonbladet.se.

Vilken beredskap har kommunernas socialtjänster för att hjälpa dem som nekas kredit?

- Det undrar jag också. Jag tänker kontakta Apotekets ordförande omgående för att ta reda på hur de har tänkt sig kunna säkerställa tillgången på nödvändig medicin nu.

Karin Henriksson