Blodig fredag i Irak

Över 70 döda i bombattacker mot moské och journalisthotell under morgonen

1 av 4 | Foto: AP
Efter explosionerna En man sitter med sitt lilla barn mitt i förödelsen.
NYHETER

I östra Irak dödades 65 moskébesökare av självmordsbombare och i Bagdad dog åtta personer när två bilbomber exploderade nära ett journalisthotell.

Aftonbladets medarbetare Urban Hamid vaknade när fönstren i hans hotellrum krossades av tryckvågen.

I staden Khanaqin nära gränsen till Iran dödades 65 personer när självmordsbombare slog till mot två av stadens shiitiska moskéer.

Attentaten skedde mitt under fredagsbönen på förmiddagen och ytterligare 75 personer skadades, uppger en poliskälla till nyhetsbyrån AP.

I Bagdad låg Aftonbladets medarbetare Urban Hamid och sov när en av av två bilbomber exploderade tätt in på varandra tidigt på morgonen.

– Först kom en fruktansvärd smäll. När jag var på väg att resa mig kom den andra som var ännu starkare, säger han.

Alla rutor i hotellrummet gick sönder och hans rumsdörr flög upp av tryckvågen.

– Det såg ut som att en virvelvind gått genom rummet.

Försöker rädda undan de skadade

Säkerhetsvakter som bodde på hotellet sprang in och sa "Vi vet inte vilka som har anfallit. Alla måste härifrån!"

Urban Hamids hotell, Flowers Land, ligger i området Jadiriyah, nära Hamra Hotell där många journalister och andra utlänningar brukar bo. Hotell Hamra antas ha varit attentatsmännens mål.

- Det vi vet hittills tyder på att den första bilbombaren ville bana väg till Hotell Hamra för bilbombare nummer två. Inte på huvudvägen, men på en mindre väg som också går till hotellet, säger Iraks vice inrikesminister Hussein Kamal till nyhetsbyrån AP.

Enligt Urban Hamid fanns för tillfället inga eller väldigt få västerlänningar i området.

I Jadiriyah låg också flera regeringsbyggnader som nu är förstörda. Räddningstjänst och boende i området arbetade på förmiddagen med att rädda de skadade undan tumultet.

Det ser ut som under kriget

Urban Hamid hade bott på Flowers Land i två dagar. Han valde hotellet för att det ansågs säkert. De har nyligen byggt upp särskilda betongmurar till skydd mot angrepp. Nu går det inte längre att bo där.

– Jag har hört bomber förut och de här var väldigt kraftiga. Förstörelsen är enorm, säger han.

– Det är kris, kvinnor springer omkring och gråter. Ingen vet någonting. Flera byggnader är helt pulvriserade och jag ser bilar som brinner. Det ser ut nästan som under kriget, säger han.

När Aftonbladet talade med honom var han fortfarande mycket skakad.

– Jag är okej, men det är klart att man blir chockad när man blir väckt ur en djup sömn och så ser allting ligga huller om buller. Det första man gör är att kolla att man själv är okej.

I bakgrunden hördes människor som skrek, sirener och enstaka skottlossning.

Karin Henriksson

ARTIKELN HANDLAR OM