Små effekter av t-banestrejken

Elva av 70 tåg inställda

NYHETER

Stockholm (TT)

Strejken i Stockholms tunnelbana medförde små effekter för de resande.

Vid halv elva-tiden på fredagsförmiddagen var elva av cirka 70 tåg inställda.

Vid t-banestationen Gullmarsplan i södra Stockholm delade strejkvakter från syndikalisterna på förmiddagen ut flygblad till resenärer. Kraven var att lagen ändras så att det blir ”oinskränkt yttrandefrihet på samtliga arbetsplatser” och att möjligheten ”att köpa ut anställda” avskaffas.

Robert Sundin, presstalesman för syndikalisterna, berättade för TT att han just fått ett muntligt besked från sin arbetsledare som medförde att syndikalister blev utestängda från depåerna. Där finns bland annat personalens toaletter och matplatser.

– Det rör sig om en olovlig lockout, ansåg han.

Sympatistrejk

Connex talesman Christer Åkerblom hävdade att åtgärden vidtogs av säkerhetsskäl och gällde personer som ”inte har där att göra”.

– Vi har fått indikationer på att medlemmar i Afa, Planka.nu och syndikalister som inte är anställda av Connex skulle ha försökt att ta sig in i lokalerna. Jag känner inte till att några av syndikalisternas representanter som jobbar hos oss har stängts ute, och har någon av dem stoppats är det beklagligt, sade han.

Fackförbundet Seko uppgav att många av deras medlemmar sympatistrejkat – detta trots att förbundet inte ställt sig bakom syndikalisternas strejk.

Enligt Jannis Konstantis, vice ordförande vid Sekos klubb 119, strejkade vid sjutiden på morgonen 65–70 procent av förarna på den blåa linjen, omkring 55 procent av förarna på den röda linjen och cirka 40 procent på den gröna linjen.

Krav till Karlsson

Konstantis sade att det finns ett utbrett stöd för syndikalisternas strejk även bland Seko-medlemmarna:

– De har samma inställning i principfrågan, säger han till TT.

Syndikalisterna säger sig ha omkring 100 konduktörer, spärrexpeditörer, depåpersonal och förare vid Connex Tunnelbana som medlemmar. Vid lunchtid på fredagen skulle man lämna över sina krav på lagändringar till en representant för arbetslivsminister Hans Karlsson.

Enligt Connex är det cirka en miljon resenärer som färdas med tunnelbanan på vardagsmorgnar, varav kring 300000 i rusningstid på morgonen.

Tidigare artikel

TT

ARTIKELN HANDLAR OM