Rejäla fallskärmar om s förlorar valet

Ulrika Messing kan gå i pension - vid 38

NYHETER

Stockholm (TT)

Regeringens ministrar har sin ekonomi säkrad även om de förlorar jobbet efter valet.

Hälften kan fortsätta få lön fram till pensionen utan att göra något.

Även om en borgerlig valseger skulle svida, kommer den inte att svida i ministrarnas plånböcker. I ett års tid har alla ministrar rätt till sin lön på 93000 kronor i månaden, förutom statsminister Göran Persson som får 116000 kronor.

Därefter kan tio av 22 ministrar räkna med statsrådspension. Ministrar som knappt hunnit bli medelålders kan kvittera ut runt 45000 kronor i månaden fram tills pensioneringen, om de vill.

Bland dem finns infrastrukturminister Ulrica Messing som har möjligheten att bli välbetald 38-årig statsrådspensionär. Tre andra 60-talister, näringsminister Thomas Östros, finansminister Pär Nuder och vård- och omsorgsminister Ylva Johansson, har också statsrådspensioner att ta till om de skulle bli arbetslösa efter en valförlust.

Slitage på ministrar

Att så unga personer efter ett kort arbetsliv kan få ut rejäl pension stör säkert många, tror LO:s chefsekonom Dan Andersson. Särskilt som vanliga löntagare ska få ihop så många yrkesverksamma år som möjligt för sin pension och helst jobba till 65 år.

Å andra sidan tycker han att man får nalla lite på rättvisevärderingarna för att få kompetenta politiker. Svårigheten är att hitta rimliga villkor.

– Det är stort slitage på ministrar. Tio år i toppolitiken mellan 35 och 45 år ger dig inte automatiskt lysande arbetsmarknadsutsikter därefter, säger han.

Argumenten för de förmånliga reglerna är att ministrar inte omfattas av samma trygghetsregler som andra arbetstagare. De kan bli arbetslösa efter val, regeringsombildningar eller för någon skandal. Och även om de har ett annat yrke i botten kan de ha svårt att komma tillbaka till sitt gamla jobb. Därför får statsråden behålla sin lön i ett år efter det att de slutat i regeringen. Får de en ny inkomst minskas statsrådslönen med det beloppet.

Till skillnad från a-kassan, som är 80 procent av lönen upp till ett visst tak, får statsråden ut 100 procent.

Sex år för pension

– Det stör mig inte ett dugg. De har ingen anställningstrygghet. Jag vill som medborgare inte att de ska hålla allt för hårt i taburetterna. De ska inte böja schackra med sin politik för att de är rädda att bli av med sina inkomster. Den sortens politiker vill jag inte ha, säger Dan Andersson som själv varit statssekreterare.

För att få en statsrådspension måste ministern ha arbetat i sex år och då kan även tid som statssekreterare, generaldirektör och landshövding räknas in.

Justitieminister Thomas Bodström missar sin pension med en hårsmån. Det finns dock möjlighet för regeringen att ändå besluta om att ge honom pension. Men det beslutet måste i så fall fattas av en ny borgerlig regering.

Men Bodström, liksom flera andra ministrar, är inte i behov av pensionen direkt efter valet, eftersom de kan räkna med att komma in i riksdagen om det blir regeringsbyte.

Maria Davidsson TT , Peter Wallberg TT

ARTIKELN HANDLAR OM