”Inga CIA-plan har landat i Sverige”

Freivalds: Hela saken har landat som en pannkaka

NYHETER

Stockholm (TT)

Utrikesminister Laila Freivalds avfärdar uppgifterna om att CIA-plan kan ha landat på svenska flygplatser.

I samtal med den norska nyhetsbyrån NTB under ett besök i Oslo förklarade Freivalds på fredagen att nya medieuppgifter tagit luften ur frågetecknen kring CIA-planen.

– Hela den här saken har landat som en pannkaka, sade Freivalds till NTB.

”Privat flygning"

Uppgifterna gäller det amerikanska plan som landade i Örebro den 21 juni 2002.

Planet ägs av Richmor Aviation, ett privat företag som förknippats med fångtransporter till Guantánamobasen.

Företagets vd Mahlon Richards förnekade i torsdags för TT att Örebroflyget hade med CIA att göra.

– Det var en privat flygning, sade han.

För TV4:s Nyheterna förklarade Richards att det handlade om ett privat familjebesök på ett bröllop i Sverige. Flygplanet landade på Arlanda 21 juni 2002, flög vidare till Örebro och lyfte mot Keflavik på Island den 23 juni. Uppehållet berodde på att sällskapet ville resa ut på den svenska landsbygden, hävdar Richards.

Tre miljoner

Enligt Richmors normala taxa kostar en motsvarande flygning omkring tre miljoner kronor.

Freivalds utvecklade inte hur uppgifterna från Richmors vd om ett bröllopssällskap i Örebro förklarar landningen på Sturup 9 september i år av ett Raytheon Hawker-plan som också det har kopplingar till CIA:s fångtransporter.

Flygplansentusiaster, ”plane-spotters”, rapporterar att de sett det planet i Dubai, Slovenien, Storbritannien, Malaysia och Singapore, med flera platser. Enligt USA:s luftfartsverk FAA ägs planet av Wells Fargo Bank i USA. Banken äger flera plan, bland dem ett Boeing 737 som landade på Guantánamobasen i april 2004.

Meningslös utredning?

Freivalds uttalande väcker frågor kring den snabbutredning av flygningarna som regeringen tillsatte på torsdagen. Om regeringen genom Freivalds anser saken utagerad är utredningen meningslös.

– Regeringen har tillsatt utredningen och disponerar över den. I formell mening får Freivalds säga vad hon vill i den delen. Men i sak är det ju rimligt att utredningen fullföljer sitt uppdrag, säger moderaten Göran Lennmarker, som är ordförande i riksdagens konstitutionsutskott, tillika suppleant i utrikesutskottet.

– Man kan inte bara med en klackspark avfärda detta. Det räcker ju inte med ett telefonsamtal. Man måste ju kolla upp vad det är som skett. Det är oerhört viktigt att vi bringar klarhet i det. Vi kan inte ha en ordning där främmande länder skickar plan in till Sverige på det sättet, som faktisk statstjänst. Om det nu finns tydliga bevis för att det inte är så får väl utredningen snabbt ta fram detta, säger Lennmarker till TT.

”Avvaktar kommentar"

Enligt Lennmarker är fångtransporter i CIA:s regi ”statstjänst” och ska som sådana deklareras för svenska flygmyndigheter, oavsett om de sker i officiella eller privata flygplan.

”Regeringen avvaktar med ytterligare kommentarer tills utredningen är klar, men har tagit del av medieuppgifterna om den så kallade bröllopsresan”, låter statssekreterare Lars Danielsson meddela via Sebastian Navab, pressekreterare i statsminister Göran Perssons kansli.

TT