Rånade bank - för att klara upp ekonomin

Nu har männen dömts till fängelse

NYHETER

Sundsvall (TT)

De två män som under pistolhot rånade Handelsbankens kontor i Liden utanför Sundsvall den 20 oktober dömdes på fredagen till tre års fängelse.

De båda ska även betala skadestånd på 25000 kronor till bankchefen som hotades med pistol och bakbands innan han blev inlåst på en toalett.

I ekonomiskt trångmål

Bankchefen berättade i rättegången i Sundsvalls tingsrätt att han fruktade för sitt liv.

De båda männen, som är i 50-årsåldern och hemmahörande i Sundsvallsområdet, var inga förhärdade brottslingar utan två män som kommit i ekonomiskt trångmål och såg bankrånet som en möjlighet att ordna upp finanserna. Inför rånet skaffade de sig två leksakspistoler.

Åklagaren ansåg att det rörde sig om ett planerat rån och yrkade på att männen skulle dömas till minst tre års fängelse. Männens försvarare ville ha ett kortare straff med hänvisning till att de inte använt sig av riktiga vapen och att rånet genomförts med förhållandevis lite hot och våld.

Tre års fängelse

Tingsrätten gick på åklagarens linje och dömde männen till tre års fängelse. Männen skall även betala ett skadestånd på 4400 kronor till banken, motsvarande den summa de fick med sig i byte från banken.

TT