Terrorledare bad om ursäkt för bombdåd

200 000 demonstrerade mot al-Zarqawi i Jordanien

NYHETER

Terrorledaren Abu Musab al-Zarqawi ber om ursäkt för att ett muslimskt bröllop i Amman blev föremål för självmordsbombare förra veckan.

”Ynkrygg”, skrek upprörda människomassor i en mäktig demonstration i Amman som på fredagen samlade minst 200 000 deltagare.

al-Zarqawi bad om ursäkt för bombdådet i Jordanien.

al-Zarqawi, som är jordanier men utpekas som al-Qaidas ledare i Irak, sade på en ljudinspelning på internet att gruppen som sprängde de dödliga bomberna bland bröllopsgästerna på Radisson SAS-hotellet i Amman inte hade muslimer som måltavla. Enligt al-Zarqawi hade de fått information om att hotellet hyste amerikanska, israeliska och jordanska underrättelsetjänster.

– Vi ber Gud ha förbarmande med muslimerna, som vi inte avsåg att träffa, även om de befann sig på hotell som är centrum för omoral, sade rösten på bandet.

Han tillbakavisade påståendet om att självmordsbombarna skulle ha sprängt sig bland bröllopsgäster som en lögn påhittad av den jordanska regimen.

– Målet var ett möte mellan underrättelsetjänster, men ett tak rasade samman över en bröllopsfest vid explosionen, sade al-Zarqawi.

200 000 demonstrerade

Självmordsbombarna dödade 54 personer på tre hotell, 19 av dödsoffren var bröllopsgäster.

Det har funnit visst stöd i Jordanien för al-Zarqawis terrorverksamhet i Irak. Men detta stöd har fått sig en rejäl knäck av bombvågen i Amman.

I en ljudlig och känslosam manifestation genomförde minst 200 000 flaggviftande jordanier på fredagen ”Marschen för nationen”, en demonstration mot terrordåden.

– al-Zarqawi, din ynkrygg, vad förde dig hit? skrek den uppretade folkmassan.

– Antalet ökade när demonstranterna närmade sig rådhuset, och nådde sedan 250000, sade en säkerhetstalesman.

Demonstranterna hyllade samtidigt den jordanske kungen Abdullah.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM