USA-vänlig ”kompromiss” om internet antagen

IT-toppmöte antog uppgörelsen om nätets framtid

NYHETER

USA utropar seger – vänta bara, säger EU. På fredagen antog IT-toppmötet i Tunis den globala uppgörelsen om internets framtid, som innebär att makten över nätet stannar i USA.

Maktstriden har pågått i flera år, och lär efter veckans ”kompromiss” fortsätta länge än. Aktörer som EU och Kina har velat sprida makten över bland annat så kallade IP-adresser och internationella toppdomäner som ”.com” och ”.org”, medan USA velat behålla den.

Och på fredagskvällen godkände ledare från hela världen på WSIS (”Världstoppmötet om informationssamhället”) i Tunisien den uppgörelse som förhandlarna hamrat fram tidigare i veckan. Den innebär att FN:s generalsekreterare Kofi Annan nästa år ska inleda en process ”mot utökat samarbete (mellan) relevanta internationella organisationer”, alltså att makten över internet successivt ska spridas, men när den processen ska bära frukt sägs det ingenting om.

EU:s talesman Martin Selmayr erkänner att man inte fått det man önskat, men att ”grunden för en mer internationell utveckling” är lagd.

– Det är för oss det viktiga.