Hon är en Bamse på serier

NYHETER

Grattis Bamse, du har kommit in på universitetet!

Helena Magnusson, 35, blir Sveriges första doktor på serier - och världens snällaste och starkaste björn har huvudrollen.

- Bamse är svenska barnseriers flaggskepp, säger Helena Magnusson.

Foto: malin arnesson
DUNDERDOKTOR Helena Magnusson disputerar i december vid Stockholms universitet.

Svensk forskning har för första gången satt Bamse, Gnuttarna och andra seriefigurer under luppen. Helena Magnusson disputerar i december på barnserier vid Stockholms universitet.

Först i Sverige

Hon blir Sveriges första doktor på serier.

Sveriges barnseriehistoria sträcker sig från dagens "Sune och hans värld" ända till konstnären Carl Larsson vid 1800-talets slut.

Avhandlingen avslöjar att serier före 1950 mest gjordes av personer som skrev barnböcker, som Pelle Svanslös skapare Gösta Knutsson. Först med serietidningens inträde fick vi utpräglade serietecknare och serieförlag. Och serierna fjärmade sig från barnböckerna.

"Nästan bara snälla djur"

- Ja, tyvärr. Det har begränsat vad man kan skriva om. Det blir nästan bara snälla och äventyrliga djur som sedan inte diskuteras på allvar, säger Helena Magnusson.

Ett sådant djur är björnen Bamse, som Helena Magnusson ser som "svenska barnseriers flaggskepp".

- Jag är förvånad över att barnserier var så mästrande och moraliska så länge. Det ser jag fortfarande, inte minst i Bamse, säger Helena Magnusson.

Torbjörn Hallgren