Nya bombdåd i Irak - 80 döda

NYHETER
Foto: URBAN HAMID
explosion Bara 150 meter från den ena Bagdadbomben var Aftonbladets Urban Hamid på sitt hotell.

Mitt under fredagsbönen slog självmordsbombarna till i Khanaqin i nordöstra Irak. Minst ett 70-tal människor dödades och lika många skadades.

Tidigare, vid åttatiden i går morse, exploderade två bilar lastade med sprängmedel i Bagdad, den ena bara 150 meter från mitt hotell.

Fruktansvärd smäll

Jag vaknade av en fruktansvärd smäll. Vid den andra explosionen slets dörren upp och rök och damm virvlade runt i rummet. Det såg ut som om en orkan dragit igenom hela sviten: Allt låg huller om buller, innertaket hade rasat ner och alla fönsterrutor var krossade.

Enligt löjtnant Rooth från de allierade styrkorna i Irak försökte två självmordsbombare forcera den fyra meter höga betongvägg som omger det sprängda hotellkomplexet.

Självmordsbombare

När den första av de två bilarna sprängdes fick den med sig ett tjugotal meter av betongväggen. Den andre självmordsbombaren exploderade innan hans bil hann in genom den söndersprängda muren.

Utöver självmordsbombarna dog sex personer vid attacken och runt ett fyrtiotal skadades.

-Förmodligen var attacken riktad mot hotellet Al-Hamra och de utländska journalister som bor där, säger löjtnant Rooth.

Runt explosionsplatsen är förödelsen enorm, med flera raserade hus.

-Varför? Varför? Vad har vi gjort för att straffas så, frågar en kvinna gång på gång.

Minst 80 personer dödades i flera bombdåd i Irak igår. Aftonbladets Urban Hamid vaknade av att rutorna i hans hotellrum krossades i en av explosionerna.

Urban Hamid