Torterade fångar till döds - med elborr

NYHETER

Basra

Brittisktränade irakiska poliser har torterat minst två fångar tills döds med elborr.

Tortyren har skett på en polisstation i Basra i södra Irak vilken kontrolleras av den brittiska ockupationsmakten sen invasionen 2003. Brittiska försvarsministern bekräftar i tidningen The Independent on Sunday att han känner till uppgifterna om mord och övergrepp på polisstationen Jamiyat.

- Vi ser allvarligt på detta och pressar de irakiska myndigheterna hårt för att de ska granska dessa påståenden och vidta nödvändiga åtgärder, säger John Reid.

Han medger att de nya makthavarna i Irak underlåtit att följa upp anmälningar och att rapporterna om grov tortyr och mord av irakisk polis inte utretts.

Två torterade fångar ska ha hittats med borrhål i huvud, armar och fötter. Enligt rapporter misstänkte polisen fångarna för samarbete med brittiska styrkor i området.

Två brittiska soldater höll på att utreda tortyruppgifter vid Jamiyatstationen när de greps av irakisk polis i september, uppger källor den brittiska krigsmakten. Soldaterna blev befriade vid en dramatisk räddningsaktion när en brittisk trupp bröt sig in i polisstationen.

TT-NTB