Chaufförer vill ha väktare på bussen

NYHETER

Malmö

Den bussförare som misshandlades av ett ungdomsgäng i Malmö fick värre skador än man först trodde.

Ännu på söndagen var han kvar på sjukhus.

Nu kräver förarna ökad säkerhet.

Chauffören, som chockades svårt efter lördagens överfall i Kroksbäck i södra Malmö, syddes med flera stygn i ansiktet efter sparkar och slag. Nu har även en fraktur på käkbenet upptäckts.

- Måttet är rågat, säger Hans Nilsson, trafikchef hos Swebus som kör den aktuella busslinje 5 i Malmö.

Förarna har ett överfallslarm, nu kommer det troligen att ställas krav även på plexiglasskydd och väktare ombord under helger och kvällar.

- Under måndagen ska vi träffa skyddsombud och fackliga representanter för att diskutera, säger Hans Nilsson.

Övervakningskameror

För att få någon förare att köra buss 5 även den närmaste tiden kommer både polis och bussbolagets driftsledare att hålla särskild koll längs linjen.

Det eller de trafikbolag som vill köra stadsbuss i Malmö de närmaste åren måste installera övervakningskameror senast 2007 i samtliga bussar, kräver trafikhuvudmannen Skånetrafiken i den upphandling som blir klar i mitten av nästa vecka.

Nu delar bolagen Swebus, Arriva och Connex på stadsbusstrafiken och hittills har det funnits kameror på försök längs en linje.

Indragen flera gånger

Det var när chauffören, som är i medelåldern och en erfaren yrkesman, bad ungdomarna kliva av som de blev hotfulla. Chauffören han slå till larmet och hittades senare på lördagskvällen av ambulanspersonal och polis liggande på en grässlänt utanför bussen.

Enligt Malmöpolisen finns inga konkreta spår efter ungdomarna.

Samma busslinje har flera gånger tidigare dragits in på grund av stenkastning och för att den beskjutits med luftgevär.

Tidigare artikel

Britt Ledberg/TT